Тази седмица се очакват нови доставки на лекарства у нас.  В петък здравният министър Асен Меджидиев каза, че фирмите вносители са поели ангажимент, а българските производители са били активизирани.

Според здравното министерство проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски. Най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, диабетни и медикаменти за високо кръвно, предава bTV.

У нас липсват жизненоважни лекарства за хронично болни деца, пациенти с диабет и онкоболни. Проблемът с медикаментите е в цяла Европа. У нас над 300 лекарства се намират трудно. Има 39 вносители на медикаменти, но само 3-4 са големите компании, които се затрудняват да намерят лекарства в съседни страни.

Липсват в момента основно антибиотици за възрастни и за деца, които всъщност нямат и заместители. Има едно определено лекарство, което е забранено за реекспорт, но отново не може да бъде открито, тоест диабетно болни пациенти трудно биха продължили своята терапия.

Очевидно има пробойни в системата. Една от причините е, че Китай и Индия всъщност произвеждат 60-80% от всички активни съставки в света, които влизат в производството на лекарствата. Тоест, ако нещо се случи в Китай или в Индия – целият пазар е изправен на нокти, защото не знае дали ще може да произведе абсолютно всички лекарства, които са необходими за веригата на доставките.

Войната в Украйна също оказва влияние. Тя е проблем, тъй като тласка към по-висока инфлация и това провокира някои от производителите на лекарства да прекъснат за кратко производството.

Недостиг на лекарства има и в Гърция, а опашките пред аптеките там вече не са рядкост. Липсват антибиотични, антивирусни медикаменти, лекарства за сърдечни заболявания общият им брой е 232. Здравният министър на Гърция заяви, че липсата е най-вече на вносни лекарства и добави, че Гърция има достатъчно голямо производство, за да могат да се намерят лекарства – заместители.

Гърция забрани износът на някои лекарства и въведе задължително електронно предписване на много от лекарствата, които не са били задължителни за електронно предписване към момента.