“Социалните законопроекти бяха първите, които БСП внесе в този парламент. Не може да продължава тенденцията за намаляване на гласоподавателите, защото това прави парламентите нелегитимни. Една от причините е, че има хора, които се притесняват да гласуват с машини, а според независими експерти има опасност и за манипулации. Изборният процес не може да бъде обучителен и да очакваме от година на година, че хората ще привикват. Трябва да се даде възможност на хората, които се притесняват от машините – да гласуват с хартиена бюлетина. В промените на ИК чрез видеонаблюдението се взимат мерки да не се допускат фалшификации на бюлетини и контролиран вот." Това заяви членът на ИБ на БСП Таско Ерменков в ефира на Euronews, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според него драмата тук е, че ако много се повиши избирателната активност, то има опасност някои партии да не влязат в парламента. "По думите на Кирил Петков, че връщането на хартиената бюлетина е атентат срещу демокрацията излиза, че в повечето европейски страни също взривяват демокрацията, защото там има гласуване с хартия. Проблемът с машинния вот е тема на разговор, който трябва да бъде проведен задълбочено и там да се използват експертните мнения“, добави Ерменков.

"Нека не спекулираме с коалиции. Да не забравяме, че има една военна коалиция, която прие оказване на военна помощ на Украйна и дали пък това не е тест за някакво друго правителство, което да е под наименованието евроатлантизъм. Ние от самото начало сме заявили и няма промяна, че с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ – правителство няма да правим. Трябва да имаме силна позиция против войната въобще, а не против Русия или Украйна. Ние не сме привърженици на изпращането на оръжия за Украйна и заради нас в предишното управление оръжия за там не заминаха. Ние сме за мирно решаване на проблемите. Всяко изпращане на оръжия и допълнителни средства за Украйна води до ескалация на напрежението и увеличаване броя на жертвите. Причините за войната не са просто бяло и черно“, посочи той за категоричната позиция на социалистите против военна помощ за Украйна.

Ерменков обясни, че от БСП биха разговаряли за съставяне на правителство с ПП, ако бъдат поканени, но това не означава, че трябва да има съгласяване на всяка цена. "Ние в редовното правителство на Министерски съвет се борихме за социалните програми, които сега "Продължаваме промяната“ се опитват да си присвоят. Смятам, че има възможност да се състави правителство в интерес на българите. Ние ще направим опит за правителство, ако получим третия мандат“, каза още социалистът.

В заключение Таско Ерменков обясни, че отношението на БСП към президента може да е само като към държавен глава, но това не би спряло социалистите да го критикуват за определени негови действия. "А част от нещата, които ги имаме и в партиен, и в икономически план – се дължат на негови непремерени действия“, завърши той.