Нека да не забравяме, че тези 30% намаляване на газа, които поиска "Булгаргаз“, идват след едно увеличение сумарно от 100%. В крайна сметка газът, който ще плащаме като потребители и икономиката, ще бъде със 70% по-скъп от онова, което беше преди три месеца. Това заяви Таско Ерменков, член на ИБ на БСП, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Имаме условно намаление, но нямаме такова, което да гарантира поносимост на цените и възможност икономиката да се развива. А битът да ползва този газ. Но според мен газът се използва като оръжие не само от Русия, използва се като оръжие и от някои от европейските страни, най-вече от бюрокрацията в Брюксел, за съжаление. И ако някой някъде създава антиевропейски настроения, това не са нито руснаците, нито БСП. А са някои от действията на самата брюкселска бюрокрация, която със своите необмислени по някой път решения води до влошаване на живота на хората в Европа“, посочи Таско Ерменков.

"Колкото до това дали можем да увеличим количествата на газ от Азербайджан – това е нещо, което няма как да се случи. Първо, находището в Шах Дениз беше надценено като количество в момента, в който беше направено откритието“, отбеляза той.

"Второ, Азербайджан има достатъчно други клиенти за своя газ, така че той даже, доколкото ми е известно, докупува част от количествата, които са му необходими, за да изпълни своите договори от "Газпром“. При всички положения, ние трябва да не разчитаме само и единствено на Азербайджан, тъй като там нещата са вече опредени, ясни. Количествата, които могат да ни дадат, са тези, едва ли биха могли да бъдат по-големи. И трябва да търсим варианти да задържим цената единствено с Азербайджан, а останалите действия, които трябва да предприемем – да търсим алтернативите. Като пак казвам, без "Газпром“, без газ от "Газпром“ няма как да се случат нещата", поясни той.

Ерменков обърна внимание и на още нещо. "Опитват се да убеждават, че "Газпром“ е ненадежден партньор. Опитват се да твърдят, че Русия използва газа за геостратегическите си интереси, поради което и спира износът му през "Северен поток“ 1. В същото време твърдят от Русия, че няма никакъв проблем с едно натискане на копчето да се пусне "Северен поток“ 2, стига някой наистина да иска да има газ, а не да прави спекулации на темата кой е спрял газа и защо го е спрял“, каза още Таско Ерменков.

Той отбеляза, че бартерите в областта на енергетиката са една доста старомодна тема.

 Евелина БРАНИМИРОВА