Премиерът, а не президентът трябва да ни представя на Срещата на върха във Вашингтон. Главчев продължава външната политика на Денков - евроатлантическа. Не съм сигурен, че Радев би отразил изцяло тази позиция. Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев пред NOVA News.

"Изпращаме класически въоръжения на Украйна, които се използват до 20 км, където войските на двете страни противостоят непосредствено една от друга. НАТО, като съюз, не предоставя военна помощ, това правят държавите членки, всяка според своите вътрешнополитически решения, затова понякога има ограничения, като например в САЩ", коментира той.

Според него има нарастване на натиска да бъде позволено използване срещу военни цели на предоставените оръжия за Киев.

"Със сигурност се включват военни подразделения и системи, които обстрелват пряко граждански цели, тях можем да считаме за легитимни. Необходима е предвидимост на военната помощ, европейските страни не успяха да компенсират технологично липсата на навременна такава от САЩ. Някои държави предлагат да се заделят 0,25% от БВП за военна помощ за Украйна. Това е 10% от бюджета, а страни от Източния фланг вече го правят. НАТО е междудържавна организация, решенията се взимат от президенти и премиери. Скептичен съм, че това може да бъде решено с единодушие", заяви той.