С мен не е имало контакти по въпроса да бъда служебен министър. Но и да има такова предложение аз няма да го приема, защото за разлика от други политически кабинети до момента, този е очевидно политически украсен – много ясно. Това коментира в "120 минути“ министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

"За съжаление през последните месеци има много ясни разминавания – между това какво трябва да се прави според ГЕРБ и това, което аз разбирам като критично важно за действия в управлението“, посочи той.

По думите му има значение кой ще е служебен министър на отбраната дори и за два месеца.

"Ситуацията е много сложна, действаме на много широк фронт – доста инициативи и проблеми за решаване. Не трябва да се губи време, на моето място трябва да влезе човек, който е запознат с проблемите“ заяви Тагарев.

"Не познавам лично Димитър Главчев, но той беше председател на Народното събрание, излъчен от ГЕРБ. Няма как да не го свързваме с ГЕРБ“, смята военният министър в оставка.

"Моето име беше споменавано в медиите, но не е споменавано по време на преговорите – вярвам на думите на академик Денков. Когато сме само на няколкостотин метра от бушуваща война, един министър на отбраната има много сериозни функции и роля в съюзните обсъждания и вземане на решение. За 10 месеца аз съм участвал в различни срещи, свързани с войната в Украйна“, заяви Тагарев.

Според него Борисов е правил опити за правене на внушения със споменаването на името му.

"До началото на януари ние нямахме нормативната основа, за да започнем операцията по транспортирането на БТР-ите. На тях отне не по-малко от шест месеца за думи и за хартия. Атаката срещу мен започна веднага след като приключи атаката с гостите на Богоявление - десетина дни, след като се очакваше да започне тази операция. Никой не очаква, че това може да се случи за седмица или две. Този повод беше използван съвсем преднамерено за атаки срещу мен", заяви Тодор Тагарев.

"Може би не е толкова забележимо, но атаките към мен от страна на ГЕРБ започнаха още юни месец. Имаше пик през август, имаше пик и през септември - по повод "Страйкърите", след това от януари атаките са много мащабни и консистентни", коментира още той.

"Направи ли ви впечатление, че водещите политици в ГЕРБ и ДПС не се появиха за 20-годишното членство на България в НАТО. За тях това може би не е на дневен ред, за тях сега са важни вътрешните избори“, посочи военният министър в оставка.

"С двата бюджета, които внесохме за 2022 и 2023 г. - направихме възможно повишаването на разходите", допълни Тагарев.