НАТО е не само военно-политически съюз, а и солидна предпоставка за повишаване на благосъстоянието на хората, за свободен живот и демократично развитие. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в словото си на националната конференция на тема "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно", която се провежда днес, 29 март.

Дълги години членството ни в НАТО се възприемаше като гаранция, която ни дължат други, а не като наша собствена отговорност, посочи той. Едва в последните години, вследствие на агресията на Русия срещу Украйна, България вече осъзна какво означава това да сме членки в НАТО. "И какво означава обаче да сме достоен член на НАТО – съюз, в който всеки трябва да носи отговорност, съобразно своя капацитет и да работи с другите, за да може заедно да гарантираме сигурността си“, каза той.

Страната ни работи за по-тясната интеграция в рамките на НАТО и за разширяването на съюзното присъствие на наша територия – посочи още министърът. "Участваме във всички процеси на планиране в Алианса и имаме участници в елементи от системата за командване и управление на НАТО в други страни“, припомни министърът на отбраната.

Той изрази увереност, че предстои укрепване на европейския стълб в НАТО. "Значително укрепване и поемане на много по-голяма отговорност от тази, с която сме свикнали в Европа“, каза той.

По думите му – страната ни никога досега не е стояла по-достойно в НАТО. "С тези бързи промени буквално от последните месеци, си извоювахме обратно позицията на един отговорен, достоен член, с когото могат да се обсъждат всички важни въпроси на съюзната сигурност“, каза още министър Тагарев.

Преди изказването на министъра на отбраната с едноминутно мълчание беше почетена паметта на генерал-майор о. р. Съби Събев - първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Конференцията се провежда под егидата на Министерския съвет. Организатори са Дипломатическият институт към министъра на външните работи съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност. Тя е част от националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на България в Северноатлантическия договор.

Във форума участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, Петър Стоянов, президент от 1997 до 2002 г., бивши министри на отбраната, дипломати, общественици и др.