ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток" 3 окончателно спира работа в 23.59 ч. тази вечер (вторник, 20.02.2024 г). Тогава изтича дългосрочният договор между нея и Националната електрическа компания (НЕК), съобщи изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев, който участва в тазгодишния енергиен форум "Енергийната стратегия на България и отговорът на индустрията", организиран от "Капитал".

Какво следва от това

Спирането на централата е очаквано, но въпреки това поставя два въпроса. Първият е за бъдещето на "КонтурГлобал" и каква е вероятността тя да се превърне в газова централа, а вторият - дали миньорите от рудник "Трояново 3" (част от "Мини Марица-изток"), чийто пазар е главно "КонтурГлобал", ще запазят работните си места. В "Трояново-3" работят около 1700 души, а в трите рудника на "Мини Марица-изток" - "Трояново-1", "Трояново-север" и "Трояново-3" са общо 6834 души (през третото тримесечие на 2023 г.), пише Капитал. 

Докато развитието по първия въпрос не е ясно и ръководството на компанията все още не е обявило намеренията си, то по втория зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова коментира, че съкращения няма да има - миньорите засега ще запазят работните си места и ще се търси алтернативна заетост за тях.

Наскоро и изпълнителният директор на мините Илза Чинкова увери, че въпреки края на "КонтурГлобал" в този му вид закриване на рудници няма да има. "Чуват се много слухове - че със спирането на ТЕЦ "КонтурГлобал" ще бъде закрит рудник "Трояново 3", че ще бъде затворен рудник "Трояново-север". Искам да заявя, че нито един от рудниците не се разглежда като самостоятелна единица, ние сме едно цяло дружество. И като такова сме в състояние да подсигурим необходимите технически решения, за да продължим работа".

Крайните потребители на ток няма да бъдат засегнати от промяната на пазарната ситуация. До 30 юни нужните количества електроенергия ще бъдат купувани от иначе скъпия ток на ТЕЦ "Марица-изток" 2, като това се случва със заповед на ресорния министър. С последните промени в Закона за енергетиката обаче след този срок всички производители на електроенергия ще продават тока си на борсата. И е много вероятно държавната централа да бъде изместена от конкуренти със значително по-евтино производство.

Инвестициите в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" (притежавани от едноименните американски корпорации Contour Global и AES) бяха договорени преди повече от две десетилетия от правителството на Иван Костов. Тогава заради предстоящото спиране на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" и очакваното извеждане от експлоатация на стари ТЕЦ енергийната система на страната имаше нужда от нови мощности. Договорите за изграждане на изцяло нова ТЕЦ край Гълъбово и за модернизацията на старата "Марица-изток 3" предвиждат ангажимент държавата да гарантира възвръщаемостта на частните инвестиции чрез цените, на които НЕК изкупува произведената електроенергия. Срокът е до 2026 г. за първата и 2024 г. за втората централа и той изтича днес.