"Приключихме с регистрацията на нашите листи след като в петък Националният съвет утвърди водачите и те бяха представени пред районните избирателни комисии. Има няколко нови водачи – например в Кърджали, в Силистра, в Перник. Това са петите листи в рамките само на две години – ние винаги правим много точен и много прецизен подбор на нашите кандидати“. Това заяви членът на Националния съвет на БСП Георги Свиленски в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той посочи, че сред основните послания на БСП в предизборната кампания ще бъдат цените, доходите, овладяването на инфлацията, отстояването на мира, както в света, така и в България, ценности като децата и семейството.

Свиленски заяви, че кандидатите в листите за предстоящите избори са на 100% предложения на общинските организации, както изисква Уставът на партията:"Всяка една основна организация предлага своите кандидати, които общинските организации подреждат, а НС само определя водачите“,.

"БСП е в отлична кондиция, регистрирани са всички листи без никакво напрежение, произлезли от социалистите и сега социалистите ще работят за тези листи, за да може да постигнем добър резултат“, каза социалистът.

Той коментира и провеждането на референдум “за“ или “против“ джендър идеологията в училищата, организиран от БСП: "Темата за референдум беше поставена на Конгреса и той взе решение. Заплахата идва от пълзящото настъпване на джендър идеологията в Европа и в България. Вие сте свидетели на нещата, които се случват – в нашите кина върви филм "Чуден свят“, който показва как две момченца трябва да водят съвместен живот. В кинофестивала "Берлинале“ е наградено дете на 8 години, иска да се чувства момиченце, трябва да се самоопредели и показва това като нормално. Книжки, учебни помагала, издавани от фондации или някакви организации, финансирани незнайно откъде, посочват, че в тоалетните трябва да има три знака за пол“, посочи като примери Свиленски.

Социалистът припомни още, че Европейският съвет и Европейската комисия приеха решение, с което задължават всички държави нератифицирали Истанбулската конвенция незабавно да я приемат при положение, че Конституционен съд на България я е обявил за противоконституционна.

Свиленски припомни и че БСП се противопостави на навлизането на джендър идеологията посредством предложението за изменение и допълнение Закона за защита от домашно насилие, който не беше приет: "Той предвиждаше, че 6-годишно дете може да подаде сигнал в съдебната система срещу родителите си затова, че му е упражнено "насилие чрез бездействие“, да бъде изведено от родителите, да бъде дадено на частна, външна, международна или каквато и да е организация, финансирана неясно откъде да го гледа и обучава“ и посочи, че вносителите на законопроекта са посочили, че за "насилие чрез бездействие“ се смята, ако например дете иска да изяде днес три шоколада, а родителите му давате два.

"Този пример беше даден от вносителите на законопроекта. Точно за подобно елементарно нещо може вашето дете да бъде изведено от семейството и да бъде дадено на такива организации. То не може да се върне при родителите си, докато не завърши делото“, каза Свиленски и допълни, че това не е факт, защото БСП се е противопоставила и предложението не е минало.

"В учебните програми на тези организации посочват, че детето може да си самоопределя пола. Искаме референдум за да стане ясно, че българското общество е против тази идеология и това обучение и внушение на децата и то няма да бъде прилагано до 18 години. За нас е важно това да е гарантирано, за да спасим българските деца, а не за да ни донесе гласове. Медиите и обществото трябва да въстанат срещу това настъпление в българското и в европейското, защото то идва без ние да го искаме. Зад това стоят много пари и много силни структури, които ще натиснат и българската правосъдна система“, обясни социалистът.

"По време на референдума всичко това ще бъде казано и българското общество ще бъде запознато. Не мога да си представя, че има български родител, който не би се подписал под този референдум за забрана на джендър идеологията“, каза още Свиленски и допълни, че всеки има право да се самоопределя, но след като навърши 18 години.

Освен темата за недопускане на навлизането на джендър идеологията, Свиленски посочи, че за БСП са важни въпросите относно инфлацията и повишението на цените на хранителните стоки и припомни, че левицата предлага таван на цените от малката потребителска кошница, както е направено в Унгария, Гърция, Испания, Франция – от 1 март.

"Служебният кабинет не прави проверки за цените, а за етикетите – това няма нищо общо с овладяването на инфлацията. Проверките за нелоялни практики нямат нищо общо с цените. Ние имахме министри, които полагаха усилия да няма

инфлация и правеха реални проверки в търговските мрежи, имахме депутати и парламентарна група, която предложи закон за спекулата. В бъдещата кампания ще говорим и за това“, заключи социалистът.