Да гласуваме минималната работна заплата да е 850 лв. – такава, каквато очакват всички български граждани – не брутна, а основна. Това призова заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание, съобщиха от партията.

Народните представители от левица направиха няколко опита да включат в дневния ред Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, в който е заложен размера на минималното трудово възнаграждение. Мнозинството на ГЕРБ, ДПС, ДБ и БВ обаче всеки отхвърляха това предложение.

"Дайте възможност на народното представителство да се произнесе по това каква да бъде минималната работна заплата. Вие не допускате дори да се гледа в дневния ред. Отхвърлете го, ако искате, но нека българските граждани да видят. Не можете да се скриете“, призова Свиленски.

"Всички подкрепихте на първо четене този законопроект. Има 500 000 българи, които чакат това наше решение“, каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който призова народните представители да не бъдат лицемерни.

"Не разбирам народните представители, които гласуват "против“ това. От кого спестяват? Защо винаги се помага на богатите, а бедните остават настрана?“, изрази недоумението си Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Мая Димитрова, от своя страна, обясни, че е несъстоятелно Кодекса на труда да се разглежда след приемането на бюджета и също призова днес да бъде разгледан размера на минималната работна заплата, но и нейното процедурно предложение бе отхвърлено.