Инициативата за кръгла маса "Лява България" се роди след погрома на последните избори. Хората се обединиха около нашия координатор Костадин Паскалев, интересът беше огромен", каза проф.Светлана Шаренкова, член на БСП и председател на Форум "България – Русия" в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" по повод зараждането на ново ляво движение.

Време е за широка коалиция, която да обедини хората в България. Потребността от тази среща е назряла, това стана ясно от думите на Шаренкова.

"Инициативата за единение на левите хора в България произлезе от БСП и хората, членове на националния съвет - над 60 човека, веднага след изборите на 3-ти октомври внесоха подписка за конгрес и снемане доверието от Корнелия Нинова. Как ще се случат изборните формули, не може отсега да се каже.

Ще се излъчи преговорна група, трябва и да се редактира посланието към българските социалисти и граждани. Имаше препоръки как да стане по-ударен и по-точен. До края на седмицата посланието би трябвало да е готово", каза Шаренкова. 

Лявото не е представено само от политическите партии, а и в неправителствени организации. Мая Манолова работи много успешно с такива организации -  с майките на деца с увреждания, както и с "Майки срещу войната".

"Не бих казала, че създаването на поредната нова партия ще реши проблемите, които стоят пред левицата в България. В политиката не може да се движи държавата на един крак, десен крак. Друга партия в България не разполага с подобен потенциал, какъвто е на БСП. Трябва да има изразена левица", допълни Шаренкова.

Според нея посланието на срещата  на социалистите днес е, че е време за широк фронт, който да обедини левите хора в България, така, че те да могат да бъдат представени във властта. Време е България да стане по-социална и по-справедлива държава, защото политическата система в страната е в изключително сериозна криза  и спасението е в обединяването на хората и създаване на една силна държава в полза на хората.

На въпроса дали новата лява формация би отслабила БСП, Шаренкова каза: "Не мисля, че новият ляв проект ще отслаби БСП. Тя е първа сред равни. Тя няма правата върху лявото. Не искаме да погребем БСП, а да създадем силна лява партия и от нея да зависят политиките, които ще води България".

Шаренкова  се надява  социалистическата партия да не стига по-надолу, тъй като в момента се е свила като шагренова кожа, както и да се преодолее егоцентризмът вътре в нея.

"БСП затъна в някакви измислени проблеми.Това може да е стремеж да се отклони общественото внимание  от някаква странна коалиция която се готви с ГЕРБ и ДПС. Нинова беше големият борец срещу тях и ако това се случи, БСП ще се взриви. БСП винаги е имало проблем с коалиционните партньори.

Днешната среща е начало на един много дълъг процес, който вярвам ще завърши позитивно", каза още Шаренкова.

Цоня СЪБЧЕВА