Създава се нова дирекция във Финансовото министерство, която да контролира капиталовите инвестиции. Това бяха част от отговорите на служебния министър на финансите Людмила Петкова, която заедно със служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова отговаряха на депутатски въпроси във връзка с изслушването си за средствата от държавния бюджет за общинските проекти, което се проведе в парламента, предаде репортер на "Фокус"

"В МФ има създадена необходимата организация както по преразглеждането на Приложение 3 (бел. от ред. - от бюджета за 2024 година) и за включването на общинските проекти, както и за контрола, който ще се осъществява по капиталовата програма. Има създадена нова дирекция "Контрол върху капиталовите инвестиции". Идеята е тази дирекция да се развие, включени са в устройствения правилник определени функции, но има капацитет дирекцията да поеме цялата капиталова програма не само на общините, но и за първостепенните разпоредетели с бюджет", заяви Петкова. 

В отговор на въпрос от Йордан Цонев от ДПС тя каза, че във новата дирекция ще се опита да възпреме практики по финансирането на проекти за общините с европейски средства като в други държави членки на ЕС.

"Ние анализираме опита на други държави членки по отношение включването на проекти, които са били финансирани с национални средства, а след това финансирани със средства от ЕС. Това е много добър подход, който ще даде възможност развитието на инвестиционните проекти да бъдат финансирани с европейски средства, което ще е добре за националния бюджет", обясни Петкова.

Служебният регионален министър заяви, че общините чакали да бъде прието изменението в Закона за държавния бюджет, за да могат да получат финансиране от държавата за проектите, които смятат да реализират. Към днешна дата над 50 заявления вече са били представени като допустими, с напълно окомплектовани документи, а от следващата седмица ще започне процесът по сключване на споразуменията, за да може общините да реализират своите проекти. 

До момента от общо 30 искания за авансови плащания, само 8 отговаряли на критериите, като те възлизали на приблизителна стойност около 6,5 млн. лева. Тя обаче предупреди, че авансово плащане се предоставя след сключване на договор с фирма изпълнител. 

В отговор на Асен Василев служебният финансов министър каза, че проектите за периода 2024 - 2026 са в размер на 4 000 000 941 лева. От тях 4 073 600 за 2024 година. С нарпавеното предложение за изменение на бюджета за 2024 година се получавали 904, 9 млн. лева. От тях намаление в размер на 282,7 млн. от отпадащи проекти. Увеличение в размер на 96,4 млн. лева за промяна на параметри по проектите и увеличение в размер на 1 091 000 000 за нови проекти. Прогнозният размер на проектите за целия период 5 845 900 000 лева.