Създава се "Bulgarian, Belgian, Luxembourg Economic Forum". Неправителствената организация ще има за цел да подпомогне икономическите, търговски и инвестиционни връзки между България, Белгия и Люксембург. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и представители на инициативната група за създаване на форума. В разговора участие взе и заместник-министър Ирина Щонова, съобщиха от Министерството.

"Традиционно добрите икономически отношения между България, Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург са сериозна основа за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между страните ни“, отбеляза министър Стоянов. По думите му "за развитието на българската икономика и потенциала на трите държави, е особено важно да насърчим интереса на белгийските и люксембургските компании за нови инвестиции или развитие на вече съществуващите такива“.

Съвместната бизнес структура, в която от българската страна ще участва Българската търговско-промишлена палата, ще съдейства на малките и средни предприятия от трите държави да се позиционират и развиват на пазарите им. Основен фокус ще е презентирането на възможностите, които предлага всяка от страните. Ще се търсят различни форми за сътрудничество – през университети, развойни центрове, международни изложения, медии и др. Сред целите е форумът да бъде още един начин за обмяна на опит и идеи между компаниите в сферите на услугите, аутсорсинг на бизнес процеси, ИКТ сектора, изследвания и привличания на стартъпи, фармацевтична промишленост и др.

Зам.-министърът Ирина Щонова посочи, че търговските аташета на България имат важна роля за създаването на подобни инициативи и развитието на двустранните икономически отношения и те също ще подпомогнат процеса по институционализиране на новата организация. Участниците в срещата дискутираха, че Кралство Белгия е един от водещите инвеститори в България, като белгийските фирми имат дългосрочни интереси и стратегия за развитие. Великото херцогство Люксембург се нарежда на 7-мо място сред водещите инвеститори в България.

В днешния разговор взеха участие Филип Беке, бивш посланик на Кралство Белгия в Р България, Люк Сунье, почетен консул на България в Кралство Белгия, консулски окръг регион Валония, Вили Ван Импе, почетен генерален консул на страната ни в Белгия, консулски окръг регион Фландрия, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Патинов, икономически съветник в Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Белгия и Люксембург.