Съветът за криминологични изследвания, председателстван от министъра на правосъдието Крум Зарков определи днес екипите, които ще проведат изследвания върху престъпленията по автомобилния транспорт, по т.нар. каналджийство и трафика на хора. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Трите екипа ще са петчленни, с участието на учени, криминолози, съдии, прокурори, експерти от МВР, статистици.

Доц. д-р Екатерина Салкова, ръководител на секция "Наказателноправни науки“ в Институт за държавата и правото при БАН ще ръководи изследванията свързани с престъпленията по транспорта. Доц. д-р Ралица Илкова, преподавател в катедра "Назателноправни науки“ на СУ "Св. Климент Охридски“, ще е ръководител на екипа, който ще работи за превенция на престъпленията, свързани с незаконно превеждане и преминаване през границата. Доц. д-р Нина Белова, криминолог, дългогодишен преподавател в Академията на МВР и в СУ, ще ръководи работата по изследвани, свързани с трафика на хора.

С определянето на екипите стартира практическата дейност на Съвета, създаден сега, след години прекъсване, като експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. Възобновяването на неговата дейност е сред основни приоритети, обявени от министър Зарков. А дейността му е знакова за държавната ангажираност с целия кръг от проблеми на престъпността – от причините, които я пораждат, до адекватните санкции.

В края на миналата година членовете на Съвета, в който участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата и др, единодушно се спряха на три основни теми за изследвания, които бяха включени в годишната програма за 2023 г.

· Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност;

· Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона);

· Тенденции и превенция на трафика на хора.

На следващото заседание на Съвета ръководителите на екипи ще представят методиките за конкретните изследвания.