"Създадохме работна група за подобряване и ускоряване на процедурите при провеждане на конкурсите и атестирането в съдебната система и промени в института на командироването.“

Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков днес по време на заседанието на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Той допълни, че предмет на обсъждане ще са и законодателни предложения за подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и избягване на риска от политическо влияние чрез включване на органите на съдебната власт в подбора на неговите членове.

Дейността на работната група ще е под ръководството на зам.-министър Юлия Ковачева.

По време на заседанието членовете на Съвета приеха Анализа на ВСС за "Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“ по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г.

Бяха обсъдени предложения на законодателни изменения във връзка с Препоръка 2 от третия Годишен доклад за върховенство на правото в ЕС за подобряване на функционирането на Инспектората към ВСС.

Анализът, както и законодателните предложения по тази теми ще бъдат обсъдени в работната група за промени в ЗСВ, заяви Зарков.

Съветът подложи на дискусия и предложенията за законодателни промени за въвеждане на възстановително правосъдие, разработени от съдии в сформирана работна група от ВСС. Бе изтъкнато, че за определен вид дела е възможно и в момента да се започне прилагане на възстановителни практики в два пилотни съдебни района, като основният акцент е работата с непълнолетни подсъдими и обвиняеми.

По думите на министър Зарков това е един от успешните проекти, финансиран от НФМ, по който ВСС работи. "Има поставена добра основа в Министерството на правосъдието, като възстановеният Съвет за криминологични изследвания и развитите законодателни процеси, така че всички представени днес предложения ще бъдат разгледани и обсъдени“, увери министърът на правосъдието.

На днешното заседание Съветът прие проекта на Годишен отчет за дейността на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система за 2022 г.