Съветникът на президента Димитър Стоянов критикува остро депутата от групата на ПП-ДБ и зам.-председател на ДСБ Кристина Петкова.

"Когато неадекватни политици като госпожата се захванат с реформа в службите, нищо добро не ни очаква. Не може да искаш да правиш реформа в ДАНС и да не познаваш Закона за ДАНС, а Кристина Петкова не го познава", написа Стоянов.

Димитър Стоянов, който заема поста министър на отбраната в двете служебни правителства на Румен Радев, през юни 2023 година беше назначен за секретар по сигурност и отбрана на президента.

Повод за коментара му в социалната мрежа "Фейсбук" беше споделен на страницата на "Демократична България" пост на народния представител Кристина Петкова по темата реформа в службите, който и президентският съветник прикачи в публикацията си.

"Фокус" публикува позицията на Димитър Стоянов без редакторска намеса, както и тази на Кристина Петкова, предизвикала реакцията на съветника на Радев. 

"Когато неадекватни политици като госпожата се захванат с реформа в службите, нищо добро не ни очаква. Не може да искаш да правиш реформа в ДАНС и да не познаваш Закона за ДАНС, а Кристина Петкова не го познава. Самото изказване, че е "освободен заместник-председателя на ДАНС - г-н Петров, защото е представител на ПП-ДБ" дава ясен сигнал за неадекватността и неподготвеността на Кристина Петкова. В Закона за ДАНС е записано в чл. 3. (1) т.6, че Държавна агенция "Национална сигурност" изпълнява своята дейност въз основа и на принципа на  политически неутралитет. Как си мисли Петкова, че този принцип се спазва след като зам. председателят на ДАНС е представител на ПП+ДБ в службата? Да напомня на "реформаторката" в службите, че ДАНС е национална агенция, а не партийна структура. Толкова си могат, толкова им е капацитета", коментира Стоянов. 

Часове по-рано депутатът от ПП-ДБ Кристина Петкова написа:

"Вчера видях, че са сменили двама от тримата заместник-външни министри. Освободиха и заместник-председателя на ДАНС - г-н Петров, защото е представител на ПП-ДБ, нямаше аргументи за неговото освобождаване. Вижте как върви "чистката" - махат се само неудобните хора. Реформата в ДАНС е нужна, но тя започва от освобождаването на председателя на агенцията Пламен Тончев.

Чухте ли президентът да коментира скандала с Турски поток? А чухте ли г-н Борисов да коментира скандала с Боташ? Не чух нито единия, нито другия. Служебното правителство е кукла на конци, които се дърпат от Борисов, Пеевски и Радев.

За тях (ГЕРБ-СДС) беше толкова притеснителен фактът, че поискахме и настояхме да има реформа в службите за сигурност, че счупиха всичко и заради това отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Ние ще продължаваме да имаме тези приоритети, които имахме и преди.

Хората трябва да разберат, че няма как ние с 63 души да управляваме самостоятелно. Ако хората излязат и гласуват за нас и ни дадат това мнозинство в НС – ще управляваме. България трябва да излезе от тази криза, в която се намира. Топ приоритет за представителите на ДСБ и в следващия парламент ще бъде реформата в службите, колкото и това да не се харесва на някои хора, на които им е време да си ходят".