Кашкавалът се прави от над десет литра прясно мляко и зрее около 60 дни. Затова ако цената му в магазина е ниска, спестена е или суровината, или времето за зреене. Това пише на страницата си една от големите мандри за производство на млечни продукти у нас.

Какви са белезите, по които можете да различите качествения български кашкавал?

Цветът

Истинският кашкавал е с характерен жълт цвят, който варира до бледо кремаво. Когато е недозрял, обикновено е на по-светли и по-наситени ивици.

Плътност

Узрелият, качествен продукт е плътен, без шупли и цепнатини. Пукнатините означават лошо протекли биохимични процеси при зреенето. Малките кръгли дупчици обикновено са признак на нежелано бактериално присъствие.

Ако в него има големи правилни дупки, продават Ви някакъв вид твърдо жълто сирене, вместо български кашкавал.

Твърдост и консистенция

Хубавият български кашкавал е по-скоро твърд, отколкото мек. Има известна пластичност, но при силно огъване се чупи, вместо да се разпъва. Мекият говори за палмова мазнина. Когато го режете със студен нож, тя ще остане полепнала по него.

Ако в устата ви се рони на трохи, вместо да се топи – не е това, за което ви го продават. При топлинна преработка парчетата се деформират, но не се стопяват и разтичат.

Вкус

Вкусът му е характерен, млечно-маслен, без какъвто и да е горчив или кисел привкус.

Етикетът

Той не е собствена характеристика на кашкавала, но в магазина ще Ви подскаже от какво е направен, и дали срокът на годност не е към края си. Водното му съдържание не бива да надхвърля 42%.