На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време, съобщиха от Министерството на отбраната.

В София заупокойната панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, висши военнослужещи и офицери от Въоръжените сили, представители на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас.

В знак на преклонение пред паметта на героите бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи, които тази година се проведоха във всички гарнизони в страната, участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет "В. Левски“.