Сухопътните войски ще проведат двустепенно командно-щабно учение "Балкан 22“ с войски за реални действия на местността, съобщават от Министерство на отбраната.

Учението ще се проведе от 13 до 20 октомври 2022 г. на учебните полигони "Корен“ и "Сливница“ и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. В него ще участват военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, щабове на формирования от състава на Сухопътните войски, както и сили и средства от Военновъздушните сили и Военномедицинска академия. В рамките на учението "Балкан 22“ две от формированията ще проведат и тактически учения с бойни стрелби. В тях ще участват над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника.

Темата на командно-щабното учение "Балкан 22" е "Участие на формированията от Сухопътни войски в отбранителна операция в състава на сухопътния компонент". Сред основните цели са усъвършенстване способностите на щабовете при планиране и провеждане на отбранителна операция, както и ефективно управление на формированията.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, провеждащ учението - заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директор - заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев.