Тричленен състав на Апелативен съд – София измени мерките "задържане под стража“ на полицаите Ивайло Панков и Александър Истатков – обвиняеми за вземане на подкуп, в "домашен арест“, съобщиха от Съдебната палата.

Разследването срещу двамата е в напреднала фаза, събрани са голям обем доказателства, като в същото време обвиняемите са отстранени от длъжностите, които са заемали в МВР.  Предвид това, опасността да извършат ново престъпление и да окажат влияние върху разследването е значително занижена, прие Апелативният съд. Вън от това, двамата имат постоянни адреси, на които ще изтърпяват ограничителната мярка "домашен арест“, както и семейства, което изключва възможността да се укрият.

Остава неразколебано обоснованото предположение, че Панков и Истатков са извършили престъплението, в което са обвинени, те могат да съдействат за обективното разкриване на истината предвид пребиваването им под "домашен арест“.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Двамата полицейски служители са били командировани в района на пътя Симитли-Разлог на 17 ноември 2022 година от София. Вместо да изпълняват служебните си задължения, те са нарушили закона и са взели подкуп от 1000 лева.

Те са задържани в София на 24-и ноември от служители на "Вътрешна сигурност“. Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 – който е старши по наряд, другият на 42 г. Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото "изпълнявали добросъвестно задълженията си“. СРС-та не са използвани при акцията. Има обаче снимкови материали.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв. за това престъпление.