Съдът остави в ареста Красимира Трифонова, която заедно с дъщеря си Габриела, е обвинена в убийството на своя зет Пейо Пеев.

Тялото му бе открито през януари тази година в опожарена кола в гориста местност край хижа "Алеко" в природен парк "Витоша".

По-рано Красимира и защитата й поискаха по-лека мярка за неотклонение.

С белезници и пранги доведоха и днес в съдебната зала тъщата на убития Пейо Пеев. За пореден път дегизирана в зимно яке с качулка и маска за лице, тя беше съпроводена от служители на съдебна охрана, след което беше накарана да свали маската.

Към момента на задържането си, същата е била дипломатически служител във Министерство на външните работи, потвърди пред съда Трифонова.

"Не съм способна да извърша това деяние и не съм го извършила. Не съм влизала в автомобила, не съм убивала никой. Не съм сторила нищо, от това, което се пропагандира от медиите. Нямам представа какво съм подписвала под диктовка, чувах само писъците на дъщеря ми. В живота си не съм извършвала никакво престъпление, дядо ми е бил съдия и съм възпитана да спазвам закона. Професионалната ми биография е доказателство, че няма да се укрия. Трябва да работя, роднините ми не издържат финансово. Четири месеца съм в ареста и с мен не се провеждат никакви процесуални действия. От дете съм епилептичка, имам и астма, не съм имитирала заболявания, многократно са викали и спешна помощ. По преценка на лекарския екип бях назначена за наблюдение в болницата, заради животозастрашаваща хипертония. Нуждая се от специализирано лечение. Ще съдействам и на полицията, и на прокуратата и моля за по-лека мярка. Моля да снизхождение, разбиране, човечност и по-лека мярка за неотклонение", каза обвиняемата в съда. 

Адв. Димитър Вълков е входирал молба от нейно име към съда за по-лека мярка за неотклонение за клиентката му, като причина за това е влошеното здравословно състояние и прекален микроинсулт.

От прокуратата се противопоставиха на назначаването на медицинска експертиза с мотива, че вече са й правени изследвания. Искането за промяна на мярката с по-лека като домашен арест определиха като "неадекватно" и към момента на убийството и майка и дъщеря са били точно в дома си.

От държавното обвинение съобщиха, че дъщерята Габриела Славова-Пеева се е явила на съдебно-психиатрична експертиза, което адв. Вълков обори с факта, че това няма общо с гледането на мярката на майката Красимира и потвърди, че поддържа искането си за назначаване на съдебно медицинска експертиза за Трифонова.

Съдът определи, че това не е наложително, защото съвсем наскоро Красимира е преглеждана два пъти, настанявана е в болницата към Централния софийски затвор и там отново е била подложена на преглед и справката показва, че не се налага хоспитализация.

Съдът не уважи искането на защитата за съдебно медицинска експертиза.

"Едностранната настъпателност" на прокуратурата, според адвоката на Трифонова, почива според него, само на неясни видеозаписи и признания на Красимира, изтръгнати под натиск и заради притеснения за състоянието на дъщеря си и угрозата да не види скоро внуците си.

От прокуратата бяха категорични, че няма основание за по-лека мярка за неотклонение и отново припомниха как точно е убит Пейо Пеев и самото душене на жертвата. Намерен е кабел в жабката на опожарената кола в природен парк Витоша, като по него е намерено и ДНК, което сочи, че Красимира е една от жените, сторили това.

Свидетел е посочил, опасение на Пейо преди смъртта му, за това, че детето му ще бъде взето и че е бил в развод, което противоречи тотално с твърденията на Красимира Трифонова, че са били в добри отношения. Наблюдаващият прокурор потвърди, че и към момента се водят процесуално-следствени дейности и деянието е с изключителна обществена опасност. Обеща и при промяна на здравословното й състояние, мярката отново може да бъде гледана.

"Към момента не можем да финализираме назначените съдебно-психиатрични експертизи“, заяви Виолета Желева, която е наблюдаващият прокурор по делото. Причината е, че двете обвиняеми отказват да беседват с вещи лица.

"Депозират се жалби от страна на Красимира Трифонова като пострадала от органите на реда при провеждани разпити“, потвърдиха от държавното обвинение.

"Няма данни, че може да има други извършители на убийството. Няма друга версия, разследването тече от януари 2024 г., няма други съпричастни лица“, категорична бе Виолета Желева.