Съдебният състав на Софийски градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" за петимата задържани по случая "Локорско", предаде репортер на "Фокус".

Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица от мъжки пол с неустановена самоличност, граждани на Афганистан.

Единият от обвиняемите е задържан на 19.02.2023 г. в Република Гърция въз основа на издадената от СГП Европейска заповед за арест.

В петък 18 мъже от Афганистан загубиха живота си, докато бяха транспортирани в тайници на камион, изоставен от трафикантите край софийското село Локорско.

Загиналите са починали от задушаване, като агонията им е продължила между 30 и 60 минути, установи съдебно-медицинската експертиза. По случая първоначално бяха задържани и обвинени общо 7 души. Днес съдебният състав гледа мярката за неотклонение на петима от тях.

В залата четирима от тях поискаха по-лека мярка за неотклонение, но съдиите не уважиха това тяхно искане, с аргументи, че престъплението е тежко и има опасност те да се укрият, ако останат на свобода. 

Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов остават в ареста.

Съдът мотивира решението си с наличието на достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени, както и че може да извършат престъпление. Деянията са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

До момента са разпитани множество пострадали лица, които разказват подробно, че са блъскали по преградите, защото са започнали да се задушават, но шофьорите не са помогнали и са избягали.

Пред съда петимата обвинени поискаха по-леки мерки за неотклонение. Дунгаров каза, че е израснал без баща и иска само да е с майка си. Атанасов заяви, че е съдействал напълно и е помогнал "много неща да се решат". Янев каза, че не се чувства виновен, защото е бил на 400 км. Тачев съжалява, че е "станало така", а Кузмов, който е обвинен за ръководене на ОПГ, заяви, че би изтърпял наказанието си, ако му се докаже вината.

Съдът не намери достатъчно основания, за да приеме, че петимата могат да се укрият, тъй като са съдействали на разследването.

Определението не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред САС. В случай на такива, съдебното заседание е насрочено за 28 февруари.