Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража" на Валентин Христов, обвинен за участие в организирана престъпна група, която се разследва за случая със загиналите 18 мигранти, съобщиха от Съдебната палата.

Бившият граничен полицай Валентин Христов беше предаден на българските власти от Гърция след издадена европейска заповед за арест. Той беше няколко дни в ареста в Серес и след като даде доброволно съгласие да се върне в България гръцките власти разрешиха екстрадицията му.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Участвал е в купуването и ремонта на камиона, както и в доставката на дървения материал за изработването на тайниците. От доказателствата по делото може да се направи извод, че обвиняемият е знаел за какво ще бъдат използвани.

Съдът прие, че няма опасност да се укрие, тъй като има установен адрес, семейство и собствен бизнес. Има обаче опасност от извършване на престъпление, както и може да направи опит да повлияе на свидетели.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред САС. В случай на такива съдебното заседание е насрочено за 16 март.