Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и обвинен в тероризъм заради данни, че е бил вербуван от "Ислямска държава“, не е терорист.

Това реши Софийският градски съд (СГС), който оправда тийнейджъра по това най-тежко обвинение, за което той като непълнолетен можеше да получи наказание от 2 до 8 години затвор, показа проверка на "Лекс“. Съдът призна момчето за виновно само за държането на взривни и пиротехнически вещества, които бяха открити на тавана на дома му, след като родителите му сами подадоха сигнал в ДАНС.

За това пълнолетният вече младеж е осъден само на пробация, като в продължение на една година трябва всяка седмица да се регистрира два пъти на настоящ адрес и да се среща периодично с пробационен служител.

Той обаче трябва да плати и разноските, направени по време на разследването и в съдебната фаза на процеса, които са за над 21 000 лева. Присъдата не е окончателна и младежът може да я обжалва пред Софийския апелативен съд.

До нея се стигна, след като преди една година Специализираният наказателен съд осъди момчето условно на 6 месеца затвор, като призна вината му по обвинението в тероризъм, но му наложи под минималното наказание. Прокуратурата не протестира присъдата, но делото стигна до апелативния спецсъд след жалба на подсъдимия и втората инстанция я отмени.

Тя прецени, че спецсъдът е допуснал множество съществени процесуални нарушения, започнали още в разпоредителното заседание, като не е отговорено дали е имало отстраними нарушения, които налагат връщане на делото на прокуратурата. В мотивите липсвали и аргументи за изпитателния срок на условната присъда, нито съдът се е аргументирал защо делото е гледано при закрити врати и е ограничена публичността на процеса.

Спецсъдът не отговорил и дали е съществено нарушение това, че родителите на момчето не са били уведомени за предявяване на разследването, както изисква НПК. След връщането на делото на първа инстанция, специализираните съдилища и прокуратури бяха закрити и затова новото разглеждане на процеса продължи в градския съд.

Непълнолетният през 2019 г. ученик от елитна пловдивска гимназия беше обвинен, че от началото на годината до 5 юни сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, за да създаде смут и страх сред населението. Според разследващите ученикът бил вербуван от "Ислямска държава“ през социалните мрежи и бил поканен да влезе в секретен чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му беше открито и знаме на "Ислямска държава“.

Баща му обаче разбрал за контактите на момчето и подал сигнал в ДАНС. От прокуратурата обясниха тогава, че младежът е контактувал с арабин в Северна Африка, който е имал задача да го убеди първоначално да приеме исляма. На ученика били показвани клипове с екзекуции и му било обяснявано, че един истински мюсюлманин би унищожил поне един неверник. Комуникацията продължила с инструкции за купуване и осигуряване на туби, тръби, саксия, пирони, пиратки и препарати за изготвяне на самоделните бомби, които бяха открити в таванското помещение на жилището на младежа.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите беше прекратена, а след това и специализираните съдилища прецениха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа експерти от Детска педагогическа стая.