От доклада на АКФ става ясно, че държавата не се бори с корупцията. Това каза съдия Нели Куцкова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ по радио "Фокус" относно годишния мониторингов доклад на Антикорупционния фонд (АКФ) върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта.

"Бих могла да изразя впечатленията си в две насоки, първо като човек, който е свикнал да чете, да пише, да отсява. Направи ми впечатление огромната работа, която е свършена, за да бъде синтезирано на около стотина страници всичко това, което е прочетено, обмислено и анализирано. От гледна точка на съдържание, прави впечатление, че очевидно държавата не се бори с корупцията, ако мога да го кажа най-накратко. Защото в доклада има и статистически данни, има много цифри и се вижда, че сякаш в нашата държава корупция на високите етажи във властта няма, защото няма такива приключили дела. Например, за миналата година от 19 приключили дела срещу министри и по-висши държавни служители, има само четири с осъдителна присъда, останалите са с оправдателни. Освен това, има и много дела, които са били прекратени, някои от тях по давност, просто защото дълго е продължило разследването, след това на три инстанции и съдебното производство. И в крайна сметка, законът ти казва, ако не могат да те осъдят, примерно, в продължение на 20 години ще си ходиш свободен", обясни тя.

Съдията коментира, че множеството осъдителни присъди в Румъния до голяма степен се дължат на личността на Лаура Кьовеши, която е успяла да събере мотивиран и нахъсан екип. 

"И за там съм чувала, и то съм го чувала не от румънци, а от други чужденци, че това е повлияло на държавната администрация, която толкова се е уплашила да не я хванат за нещо, че спряла да работи и са блокирали много дейности. Но, то не може само хубаво да излезе от една такава инициатива, очевидно там проработиха нещата. Питала съм румънски колеги дали продължават да имат корупция в държавата, те казват “има, но не е това, което беше". Значи може, те не са толкова далечни от нас по манталитет, а имаме и общо минало", добави Куцкова.

Ива Дойчинова