Технологичният свят стремглаво се развива и няма как да отрека, че носи със себе си много позитиви. Разбира се, погледнато от всички гледни точки, това има и своите недостатъци и неща, които предизвикват притеснение.

В тази връзка има много технологични събития, в които се обсъждат различни трендове, иновации и технологии в IT сектора, маркетинга, както и в още по-ключови сфери като екология, икономика и здравеопазване в страната и в света като цяло.

Най-вероятно сте чували за събитието Webit. Още през далечната 2008 година се прочу като Tech събитие, но по погрешка като техно парти, което предизвика бурни и много негативни реакции.

Въпреки това недоразумение, основателят на Webit, Пламен Русев, бързо успя да промени посоката и да привлече правилната аудитория, а именно експерти, инвеститори, предприемачи, стартъпи, медии и политици, които се вълнуват от най-новите технологии и иновации.

Мненията, които ще чуете от участници на това събитие, са разнородни. Предвид мащабите му е напълно нормално да има хора, които са възхитени от това, което то предоставя, както и такива, които поради една или друга причина са разочаровани и има неща, които не им достигат.

Webit само по себе си е събитие за дигитални технологии, което успя да получи признание и да привлече участници от цял свят. Преди обаче да решите да посетите подобно събитие, е от съществено значение да видите всички гледни точки и да разберете дали наистина е за вас.

Какво трябва да знаем за Webit?

Всяка година различни медии говорят за предстоящо Webit събитие. Въпреки че започна в София, то успя да се наложи в цял свят и да привлече към себе си доста влиятелни и успешни хора, от които със сигурност има какво да се научи.

Много често в медиите се споменава, че това събитие показва бъдещето. Една от ключовите теми през годините често бе изкуственият интелект и това е напълно очаквано. Бързото му развитие може да донесе със себе както позитиви, така и огромни негативи.

До голяма степен AI би могъл да ни помогне в много сектори, но и е срещу нас, отнемайки необходимостта от човешка намеса.

Връщам се обратно към 2017 година, където по време на Webit Festival Europe се говореше много за изкуствения интелект. Conrad Wolfram, директор на стратегическото и международно развитие в Wolfram Research и лектор по време на събитието, говори за важността от това да се направят промени в образованието и по-конкретно компютърните науки.

Няма как да не се съглася с крещящата нужда от промени в образованието и налагането на иновативни методи, с които да се привлече вниманието на учениците. Със сигурност днес един от големите проблеми е липсата на уважение към учителите, но и използването на прекалено старомодни методи. Така че бих се съгласил с мнението на Conrad Wolfram за важността от промени в образованието, особено тук в България.

По време на Webit се набляга до голяма степен на бъдещите иновации и технологии, влиянието на медиите и какво можем да очакваме като развитие и тенденции в различните сектори, както и важни детайли за киберсигурността, какво може да се очаква от развитието на медиите все по-често заливащите ни фалшиви новини и много други.

Нещо, което споменава един от лекторите, е, че колкото по-голямо количество информация получаваме, толкова по-малко критични сме към това, което четем. Разбира се това води и до появата на все повече фалшиви новини, които някак си успяваме да приемем за истина. За мен лично развиването на критично мислене е основополагащо във възпитанието на детето и е нещо, което трябва да се стремим да развиваме още в ранна детска възраст.

Друга важна тема, както споменах, е киберсигурността. През 2019 година лекторите на Webit Festival продължават да засягат темата за сигурността и запазването на неприкосновеността на личния живот. Това обаче е наистина много компроментирано именно заради функции като лицево разпознаване, задвижвано от изкуствен интелект, пръстов отпечатък и много други. Точно това е и фокус тема за това как всъщност всички тези функции подлагат на риск безопасността и спазването на конфиденциалност от гледна точка на лични данни.

Разбира се, теми като емпатия в бизнеса, как да печелите клиенти, какво е потребителското поведение днес и какво се очаква да бъде, какви са ключовите качества за професиите на бъдещето и още много други са теми, които винаги ще бъдат актуални на събития като Webit, но не са и теми, върху които бих искал да наблягам. За мен някои от тях са напълно излишни и по-скоро целят да запълват време, отколкото да кажат нещо, което не знаем.

Възможност за създаване на партньорства

Webit поставя силен акцент върху сътрудничеството, като предоставя на участниците специално подбрани възможности да се свържат с лидери в индустрията, инвеститори и потенциални партньори. Със сигурност може да се каже, че чрез създаването на среда, която насърчава изграждането на сътрудничество и професионални взаимоотношения, през годините Webit се е превърнало в център за създаване на ценни връзки и стимулиране на бизнес растежа в страната и извън нея.

Фокус върху развиващите се пазари

До голяма степен признанието на Webit може да се дължи и на неговия фокус върху развиващите се пазари. Много се говори за това, че събитието активно се стреми да подкрепя стартиращи предприятия и предприемачи от региони, които често са пренебрегвани от големите технологични компании. Това го доказва създадената от Webit платформа Founder Games, която дава възможност на стартъпи да получат възможност за развитие.

Така, чрез предоставянето на платформа за представяне на иновации от тези пазари, Webit успява да се превърне в мост между утвърдените технологични екосистеми и развиващите се пазари.

Тук обаче е важно да вметна, че до голяма степен съветите, които повечето лектори дават по време на събитието през годините, са фокусирани върху големи пазари с развита икономика, какъвто е пазарът на САЩ. Това ги прави неприложими за нашия малък български пазар, където бюджетите, с които повечето компании разполагат, са ограничени.

Присъствие на лидери и световно признати лектори

Едно от нещата, върху които много често се акцентира в медиите, когато става въпрос за Webit, е това, че успява да привлече лектори, които са световно известни и признати експерти в дадена ниша. Едни от най-видните представители са били изпълнителни директори и ръководители на големи компании като Google, eBay, Guardian, Forbes, Philips и други.

Тук ще допълня,  че ако търсите възможност за срещи с такива хора, то тогава посещението на такъв тип събитие със сигурност би допринесло за вашето професионалното развитие, това на бизнеса ви или на кариерата ви в дадена сфера.

Виртуални формати

Нещо, което също ми направи впечатление, е успешното реализиране на виртуалните формати на Webit. Именно Covid-19 е това, което налага тази промяна. Лично за мен е изключително трудно да успееш да привлечеш внимание с такъв тип събития, но в случая явно те успяват, защото според историята на предходни събития в сайта им, те се провеждат ежемесечно и то по няколко в един и същ месец.

А успешното заобикаляне на правилото за физическото ограничение и налагането на виртуален формат със сигурност е нещо, което трябва да признаем като един немалък успех.

И все пак какви са негативните мнения  от посетители?

Разбира се, не липсва и критика от страна на посетителите през различните години. Предвид инвестицията, която правите като време и пари, е важно да разгледате всяка гледна точка и да се опитате да съберете информация от реални хора, които са присъствали на Webit. Едва така ще получите по-добра представа какво можете да очаквате.

Доста отзвук и негативни коментари е имало на събитието през 2010 година. Сред посетителите два от най-често коментираните аспекта са политиката за закупуване на билети и нещо, което намирам за изключително важно - липсата на достатъчно приложими съвети и примери, които да са релевантни за CE Europe.

Това, което се е наблюдавало, че повечето лекции са били фокусирани върху пазарите в САЩ и Обединеното кралство. Ако оставим настрана всички критики относно цени на билети, липса на достатъчно добра организация и предоставяне на необходимите базови удобства, въпросът с това каква информация предоставяш и релевантна ли е за аудиторията ти, е въпрос, който не бива да се пренебрегва.

Но тук не трябва да забравяме, че тези коментари са в далечната 2010 година, когато Webit е едва в началото на своето развитие. Вярваме, че към днешна дата, то дава много повече стойност и информация, която би могла да бъде полезна и приложима дори и за българския пазар.

Обсъждането и търсенето на устойчиви решения за технологичното развитие, подобряване на здравеопазването, икономиката и опазването на околната среда са ключови теми, които Webit покрива. Затова вярвам, че давайки шанс на едно събитие с такъв мащаб да расте и да се развива с всяка следваща година, е най-доброто, което можем да направим.

Не бива да забравяме и фактът, че толкова големи събития изискват сложна организация, която отнема време, енергия и ресурс. Със сигурност през годините е имало пропуски и грешки, които по някакъв начин са изиграли важна роля за събитието. Но по-важното е дали с всяка следваща година това събитие се подобрява на база допуснати грешки и обратна връзка, която са получавали, и тенденциите, които навлизат.

През годините различни медии в световен мащаб, които се отличават със своята авторитетност, споделят много позитивни отзиви за Webit. Има и много положителни коментари на експерти в различните области, които са имали възможността да бъдат част от събитието. Фактът, че немалък процент от хората, говорят в социалните мрежи за Webit говори много за неговата значимост. И все пак, има я и другата страна на монетата.

Преди да се впуснете да посетите това събитие – разберете дали темите, които засяга са релевантни на това, което ви вълнува и има ли смисъл. В интернет има различни видеа от събитията, които биха могли да ви дадат представа какво може да очаквате. Доста често хората решават да посетят подобни събития просто защото са популярни, а както казах, времето и средствата, които инвестирате, са немалък ресурс.