Строителството на 14,5 км от автомагистрала "Европа“ в участъка от ГКПП "Калотина“ до Драгоман се извършва без спиране на трафика по първокласния път I-8, съобщиха от АПИ. Повечето съоръжения са съществено завършени и асфалтовите работи са на финален етап. В момента движението в отсечката се осъществява по директното трасе с вече положена асфалтова настилка с изключение на участъците на преходи между двете платна за движение. Въведената временна организация за безопасност на движение регулярно се проверява, за да се гарантира безопасността на движение по трасето.



Строителството на участъка между Калотина и Драгоман започна през февруари 2020 г. след подписване на Протокол 2а за откриване на строителната площадка. Очаква се обектът да бъде завършен до края на септември т. г. Срокът за приключването му беше удължен заради пандемията от COVID-19 и затруднените доставки на строителни материали, което забави и възпрепятства строителния процес. Друга причина за удължаването на срока са неприключилите отчуждителни процедури за изместване на инженерни мрежи, неотразени в действащия Подробен устройствен план или отразени с друго местоположение. Това наложи неговото изменение и разработеният ПУП е внесен в Министерство на околната среда и водите през месец май 2022 г. за становище. Очаква се решението на МОСВ.



В момента в участъка Калотина - Драгоман се работи на 3 съоръжения- един селскостопански подлез и два надлеза, чието изпълнение е 95%. Пътният възел към интермодалния терминал Драгоман е изграден, положен е трошен камък на пътното платно и до 15 дни предстои да бъде асфалтиран. Всички останали съоръжения са съществено завършени.



В отсечката от 1-ви до 7-ми км са приключили асфалтовите работи. Очаква се тя да бъде завършена до средата на септември т. г. В следващите около 8 км до Драгоман на финален етап е полагането на неплътния асфалтобетонов пласт /биндер/, след което ще бъде положен и износващият асфалтов пласт.



Нерегламентирани сметища около строителния обект няма. Обособени са места за временно съхраняване на материали. В началото и в края на изграждащата се отсечка са поставени информационни табели в съответствие с изискванията на Наредба №2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително-монтажни работи.