В България в строителството за съжаление има много казуси, при които хората си правят ремонти без да викат конструктори, без мерки за усилване, събарят стени. Това е масов проблем особено в големите градове, заяви пред БНТ строителният инженер Димитър Куманов.

"Част от нещата, които трябва да се свършат, е превенция и подготовка на държавата и население за реакция след следващо силно земетресение у нас, защото сме район с висока сеизмичност. Но подготвеността ни е равна на кръгла нула", заяви Куманов.

"Видя се след земетресението в Перник какъв хаос беше. В Турция са много по-подготвени от нас, но те продължават да не спазват нормите и имат амнистии, което, слава богу, у нас не се случва", допълни той.

Куманов предупреди за рискови места при едно силно земетресение в България. Язовир "Яденица", който тепърва ще се строи, ще е върху 30 метра широк разлом.

"Нормите за проектиране на сгради и строителство забраняват строителство върху разломи. Сега в Турция се видя защо - заради Източно-Анадолския разлом", каза строителният инженер.

Куманов прогнозира как при земетресение този язовир "отива на кино" и водата ще се излее в дефилето на река Яденица и ще отнесе всички, които пътуват по дефилето и село Голямо Белово и град Белово.

Язовирът също има наказателна процедура за нарушение на директиви на ЕС, но въпреки това ще се строи. "Защото има 1 млрд. за разделяне", каза Куманов.

Рисково място според него е и хвостохранилище "Люляковица", което имат намерение да го надстроят със 70 метра с хвост. Височината на стената му в момента е 80 метра, като голяма част е построена с хвост. Така ще стане 150 метра, което е "абсурдно в сеизмичен район", каза Куманов.

По думите му и мостът на Мирово е рисков, защото според Куманов е "подкопан 4 метра от кражба на баласта от коритата на реките, маскирано като почистване на речното корито".