"Всички партии вляво имат своята история, но не е важно кой как претендира, а как избирателите разбират тези претенции.Това, което се случва в момента, е по-скоро някаква битка за остатъчните избиратели на социалистическата партия",  каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" политологът Страхил Делийски, в отговор на въпроса как левицата тръгва на избори.

"Трябва време. Левицата не може да се гради от горе надолу от трима лидери. Тя исторически е функция на широки движения от долу. Това е някакъв електорален опит да се каптират оредяващите и разбягващи се от БСП избиратели, но според мен не е нещо, което носи в себе си дълбок трансформативен потенциал, какъвто би трябвало една левица да носи", допълни политологът.

Той уточни, че това е легитимен опит на някакви политически субекти да заявят някакви претенции за политическо представителство и предстои да видим как те ще бъдат разчетени от онези, които имат нужда от такова представителство. 

"При БСП е сложна ситуацията, защото това не е партия в същинския смисъл. От доста време е едни специфичен, странен политически субект, който не се стреми да представлява широк социален интерес, камо ли  някаква трансформативна цел, а е функция на волята на лидера на партията", допълни Делийски.

По думите му е добре, аналитично и практически, да разделяме редовия социалист от онези, които държат управленските лостове в партията.

"БСП няма нищо общо със себе си. БСП на Нинова няма нищо общо със себе си  и резултатите на поредни избори го показват много ясно", каза политологът.

Той допълни, че ситуация, в която очевидно има необходимост от политическо представителство на левицата, и то необходимост сред огромна част от избирателите, имаме една БСП на Нинова, която не може по никакъв начин да даде такъв тип заявка и това е оценка за ръководството на БСП.

Цоня СЪБЧЕВА