Президентът Румен Радев се срещна с представители на протестиращите зърнопроизводители. Бяха проведени разговори и в земеделското министерство. След срещата стана ясно, че протестите продължават, но са държавата ще настоява пред ЕК за мерки, които да защитят интереса на родните производители.

"Говорихме какви мерки ще се вземат и по какъв начин ще се излезе от ситуацията. Позицията на държавата е за промяна на регламента, заради който земеделците стачкуват", обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов на брифинг пред журналисти, предава репортер на "Фокус".

"По отношение на мерките, знаете, че не могат да се случат от днес за утре, но сме набелязали няколко, по които да се работи. Позицията на българската държава е за промяна на правилата и налагане на определени такси за входно-изходни стоки от Украйна", каза още той.

Министърът на икономиката коментира, че България търси механизъм, който да гарантира транзита. Ние искаме в това политическо решение да влязат точки, които да гарантират интересите и на българските земеделските стопани. Важното след тази среща, е че правителството абсолютно подкрепя справедливия протест на земеделските стопани.

"Синхронизираме всички възможни мерки, така че проблемът да бъде решен", категоричен бе Никола Стоянов.