Аз съм активен политически още от зората на демокрацията. Това каза в предаването "Пунш“ на "Фокус“ музикантът и политик Стоян Михалев. "Политическите концерти, които бяха тогава на СДС, още в началото участвахме с "Киора“ на огромните площади. Винаги политически съм се позиционирал, но не съм бил член на СДС. Но аз пишех статии, неща свързани с тази тема. И около 2003 г., когато Иван Костов се беше отдръпнал от политиката, аз тогава бях написал една статия, излезе във вестник "Сега“, в която обяснявах, че той е единственият смислен политик след 10 ноември в България. Обяснявах как царят го докараха "Мултигруп“, обяснявах какъв е Илия Павлов. И точно в деня, в който излезе статията, убиха Илия Павлов. Абсолютно съвпадение на обстоятелствата.“

Една година по-късно стана това напрежение вътре в СДС, събрахме се във ВИАС, хората, които искахме да направим един нов проект, обясни Михалев. "Обяснихме на господин Костов, че ако той напусне СДС, ние сме готови да го подкрепим. И след 2 седмици се събрахме, той постави началото на "Демократи за силна България“. Аз съм един от първите учредители на ДСБ, написах химна на ДСБ“.

Михалев разказа, че е записал "Политически науки“ в Нов български университет, "Международни отношения“ е учил и след това са го поканили в структурите в софийското ръководство на ДСБ.

В парламента бих казал, че ако там някой иска да свърши нещо, има достатъчно възможности, заяви Михалев. "Трябва да кажа, че вътре могат да се свършат много неща. Моя лична инициатива в предния парламент беше да приемем решение, с което българският парламент осъжда така наречения "гладомор“ в Украйна от 1932-1933 г. Благодарение на тази инициатива българският парламент гласува и 20 минути по-късно в Туитър излезе туит на президента Зеленски, който каза, че винаги украинският народ ще бъде благодарен на българския парламент.“

Михалев разказа още, че в по-предния парламент е успял да прокара така наречените "талони за храна“, които са важели само за храна, а той е успял да прокара те да важат и за култура. "Хората да могат да ходят с тези същите ваучери на театър, концерти, изложби, да купуват книги с тях. Това е нещо, което тепърва ще се развива“.

Васил РУСЕВ-ЧАЙКАТА