Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят. На срещата на върха във Вашинготн не само ще празнуваме, но ще покажем, че се променяме. Това заяви гернералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, предаде репортер на "Фокус"

"Живеем в един по-труден свят и НАТО (бел. от ред. - за предоставянето на близо 60 млрд военна помощ за Украйна). Европейските съюзници, които обещаха 1 млн. снаряда, не се справиха.

Тези несъответствия, тези забавяния във военната подкрепа, има въздействие на място.

60 млрд. повече помощ има за Украйна, но забавянията и недоставянето на обещаното допринесе за сериозни последици. Именно това е причината аз предложих на срещата на НАТО да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходими са ни по-големи помощи за Украйна. Мисля, че това ще е правилна идея.

Необходимо е не само по-добре организация, която води до по-голяма отчетност и предвидимост. Необходим е по-дългосрочен ангажимент. Всички държави членки на НАТО трябва да се договорят и Украйна би трябвало да има по-голяма предвидимост в планирането си, за да разполагат с възможност да се защитят", обясни Столтенберг.

Генералният секретар подчерта, че НАТО трябва да продължи да става по-силен и да бъде гарант за сигурността на света.