България е ценен партньор, на който можем да разчитаме. За 20 години вие изиграхте ключова роля в опазване на мира в Черноморския регион. Както казах по-рано днес на заседанието на Парламентарната асамблея, мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да засилим ролята на НАТО по отношение на сигурността, не само по отношение на Украйна. Всички наши съюзници трябва да те постараят повече в подкрепа на Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместен брифинг с премиера Димитър Главчев в Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус".

На въпрос към министър-председателя Димитър Главчев дали на срещата на четири очи е поискана по-голяма подкрепа от България, премиерът отговори така:

"Накрая на разговора ни се уточни, че г-н Столтенберг говори като цяло, че трябва да се засили помощта за Украйна. Ние му представихме какво сме свършили до момента. От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ. Придържаме се изключително това, което е приело Народното събрание, бъдете сигурни, особено това, че сме служебно правителство, няма как как да се случи".

"Ние подкрепяме Украйна, но не изпращаме войници", каза генералният секретар на НАТО.

"България дава безпрецедентна помощ за Украйна. Русия искаше само за две седмици да спечели войната. Но това, което правим, обективно се вижда, че е не е достатъчно. Нашата подкрепа трябва да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. Казах, че, когато се срещнем във Вашингтон на срещата на върха, на очакваме по инстионализиряня рамка на нашата подкрепа. Искаме Украйна да спечели, ако не стане това, това е опасност и за нас. Трябва и президентът Путин да знае, че сме единни и е в наш интерес, за нашата сигурност. Трябва да има по-голяма финансова ангажираност", коментира Столтенберг.

Помощта за Украйна няма алтернатива, но без да се въвлича НАТО в конфликта.