Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът на Столичната община г-жа Десислава Билева откриха изложбата "Текстилът е новата пластмаса" в партньорство с Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ), информират от пресцентъра на общината.

Изложбата цели да постави фокус върху екологичните последствия от текстилната индустрия и кои са възможните действия за справяне с тях. Текстилът е наричан новата пластмаса, защото свръхпроизводството на дрехи и увеличаването на текстилните отпадъци в световен мащаб оказват негативно влияние върху околната среда наравно с пластмасата.

Целта е да се покаже смисълът от промяна на навиците и на личния отпечатък на всеки като се дадат реални примери и цифри за екологични спестявания.

Изложбата представя факти и тенденции за текстилната индустрия и вредата ѝ върху околната среда в глобален мащаб. В противовес на вредните въздействия от свръхпроизводството, потреблението и образуването на текстилни отпадъци са представени добрите примери в България, включително на територията на Столична община.

Членовете на Асоциацията реализират дейности за удължаване живота на текстилните продукти, в унисон с концепцията за кръгова икономика. Приносът е представен с факти и данни за екологични спестявания. В основата на примерите са изчисления на база събрано количество и последващото му оползотворяване.

"Още през 2019 г. поставихме първите 20 контейнери за ненужен текстил на територията на София като стъпка към въвеждането на система за разделно събиране на текстил на национално ниво. Това изпревари законовите изисквания, според които във всяка страна-член на ЕС до 2025 г. трябва да се въведе система за разделно събиране на текстил, по подобие на другите отпадни потоци (пластмаса, стъкло, хартия и т.н.). В края на тази година контейнерите за текстил ще бъдат близо 200.

"Целта ни е ефектът, който сме постигнали дотук да се увеличава, за да бъдат контейнерите все по-достъпни и използвани от столичани",  коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, по време на откриването на изложбата.