За около 8 000 000 лв. безвъзмездна помощ за нова схема за предоставяне на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания кандидатства Столичната община. Това стана известно на закриваща пресконференция за дейностите по проект "Патронажна грижа+ в Столична община“, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., организирана от Областен информационен център – София във връзка с дейностите по проекта.

Схемата е продължение на изпълнението на услугите на проекта на територията на общината и се очаква да започне през следващата година.

"Поради големия интерес към програмата "Патронажна грижа + в Столичната община" в момента общината кандидатства пред оперативния орган "Развитие на човешките ресурси“ по нова схема "Грижа в дома“, която ще осигури услугите в продължение на тази операция "Патронажна грижа + в Столичната община". Тя е насочена също към самотно живеещи хора и лица с увреждания. Ще бъдат предоставени почасови интегрирани социални мобилни услуги по домовете и психологическа подкрепа на възрастните хора и лицата с увреждания“, каза Светлана Ангелова, директор на дирекция "Интеграция на хора с увреждания, проекти и програми“ в Столичната община. Средствата са отредени и за обучение на служителите, предоставящи услугите, посочи тя.

При изпълнението на проекта "Патронажна грижа +в Столичната община“, чиято основната цел е да осигури подкрепа на хора с увреждания, възрастни хора, които не могат да се самообслужват в домашна среда, както и подкрепа за дотиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на Ковид-19, са обгрижени над 1809 са лица, между които и лица над 54 години, лица поставени под карантина във връзка с Ковид-19 и лица от рисковите групи за заразяване с вируса. На всички тях са предоставени почасови мобилни здравно-социални услуги, психологическа подкрепа, консултиране, доставка на продукти от първа необходимост, лекарства, както и заплащане на битови сметки с техни средства.

Чрез проекта е извършено и дезинфектиране на сградния фонд на социалните услуги на територията на Столична община с цел осигуряване на защитена среда за лицата, които ползват социални услуги и за персонала, ангажиран в предоставянето им. В изпълнение на тази дейност са закупени и ковид тестове, с които е осигурено тестването на служители и потребители на заведенията за социални услуги.

За изпълнението на проекта общината е получила безвъзмездно 6 747 020 лв. до 1 май тази година, когато е бил крайният му срок за изпълнение. От 1 април изпълнението на проекта е продължено с бюджет от 3 373 510 лв. Такъв отчет даде Ангелова във връзка с осъществяването на проекта, който започна на 1 март 2021 г. поради високия интерес и необходимост от такива дейности.