Настоящата криза дойде след пандемията 2020 година и прерасна в инфлация. Има и една лоша новина, че след тази криза през тази година или следващата ще дойде и друга икономическа криза, или рецесия. Много хора ще останат без работа, ще намаляват доходите. Сега е правилният момент да помислим повече за личните ни финанси и как да ги управляваме. Това каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Стойне Василев, експерт по лични финанси.

"Можем да влияем върху нашите разходи. Има няколко златни правила за това.

Първото от тях е да се записват тези разходи", каза Василев.

По думите му, добре е да си ги записваме - за битови сметки, за наем и за всички останали и да преценим кои не можем да съкратим и кои са пожелателни.

Ако имаме кредит, например, или друг задължителен разход, добре е да оптимизираме разходите, които не са задължителни. Винаги може да дадем по-малко за същите пари и качество. Оказва се, че за дребните разходи отиват около 20-30% - за кафе и закуски, например отиват голяма част от доходите ни", посочи още експертът.

Трябва да се опитаме да спестим малка част от тях. При ниска заплата това е доста трудно, но трябва да се опитаме все пак като започнем да отделяме по малко  - 50-100 лева и постепенно ги увеличаваме.

"Един принцип е много популярен – плати първо на себе си. За да остане нещо, е добре още в началото да го направим. Да ги заделим в началото и остатъка да харчим. Дори и при по-ниска заплата може да се задели една малка сума, смята Василев. Добре е да си създадем авариен фонд за нашето  бъдеще. Тези пари не трябва да се харчат веднага, те са фонд за бъдещето.

Ако останат пари, е добре да го направимтова, за да се покрие неясното бъдеще прих криза. Това са пари за време, когато може да останем без работя или изникнат непредвидени разходи за здраве и други належащи. Да имаме глътка въздух. 

Един от най-популярните варианти за спестяване е инвестиционното злато – златни монети и кюлчета. Инвестиционно злато е инвестиция, с която ще запазим парите във времето. Златото се приема за алтернатива на парите. Това е дългосрочна инвестиция.

Другите алтернативни инвестиции са имотите, те обаче доста поскъпнаха. Периодът за тази инвестиция е вече изпуснат, смя аекспертът.