Най-важното днес беше предложението на ПП за ротационно председателство на парламента, което е знак, че се излиза от политиката на твърда конфронтация с ГЕРБ. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев. Това представляваше покана към ГЕРБ за преговори за съвместно управление на парламента, което излиза извън предварително декларираното от тях. Очевидно преговорите между парламентарните групи на "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ ще се проточат, а това означава, че се взема насериозно перспективата за сътрудничество между тях и то тепърва ще се разгръща. 

Според него, парламентарно сътрудничество между първите две политически сили за формиране на кабинет е възможно, но е малко вероятно и ще има своята електорална цена, особено за "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“.  

Той посочи, че преди да влиза в разговори с останалите политически сили, коалицията "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ трябва да разреши проблемите с поведението на лидерите в коалицията, от които идват разнопосочни сигнали. "Едни неща говори Асен Василев, други – Кирил Петков, трети – Христо Иванов, четвърти – Атанас Атанасов. Те трябва да си изяснят собствените модели на взимане на решения и процедури вътре, за да говорят в един глас, защото в момента създават предпоставки за разнопосочни тълкувания и в крайна сметка ефектът е, че не взимаме твърде насериозно това, което тези хора казват“, коментира Стойчев. 

Програмите и на двете големи политически формации са сходни, посочи той. "Но бъдещо партньорство няма да се основава изобщо на програмите, а на персонални отношения, взаимни подозрения, дебнене и никога тези отношения няма да бъдат добронамерени. Ако успеят да се договорят и утре излязат с някакво решение по отношение на председателството на Народното събрание и на Правната комисия да кажем, това би било добър знак за възможните перспективи при гласуването след това за кабинет“, заяви политологът.  

По думите му народните представители са били много по-смирени и конструктивни при откриването на 49-то Народното събрание. "Очевидно, че за всички е ясно, че линията на остра конфронтация, сблъсък, скандали по повод и без повод не доведе до нищо продуктивно, не могат да се надвият на тази основа и сега се търсят някакви възможности за изграждане на мостове на търпимост на първо място, а след това и на някакъв вид сътрудничество, предполагам“, коментира Стойчев.