"Бил съм заподозиран в какви ли не неща! Дали ще получим третия мандат, или не, зависи от президента. Нека да изчакаме неговото решение и да говорим по същество. Иначе ситуацията, в която се намираме, предполага такъв тип подозрение, но в крайна сметка, решението, което президентът ще вземе, както и вицепрезидентът каза, ще се търси възможност за приемственост!“.

Така отговори Стефан Янев, лидер на "Български възход“, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "В студиото е генерал от резерва Стефан Янев, който е един от главните заподозрени, ако мога така да се изразя, че мандатът може да бъде връчен именно на "Български възход“ в понеделник?“.

Стефан Янев заяви, че продължение на определена политика винаги може да се търси, особено ако тя е разумна и работи в интерес на българските граждани. Според него в последните две години сме влезли в спирала на непрекъснати избори, кратки парламенти и служебни правителства, а това дава лоши сигнали на бизнеса и инвеститорите. Затова е необходимо редовно правителство, зад което стои ясно мнозинство. Янев бе категоричен: "В този смисъл приемам думите на вицепрезидента Йотова, че продължението на този вид политика едно нормално очакване, което не само тя има, но и повечето български граждани! И предполагам, че това ще е една от допирните точки на партиите, които ще седнат да разговарят за трети мандат за съставяне на правителство!“. Стефан Янев изтъкна, че "Български възход“ са провели една спокойна предизборна кампания, а в Парламента търсят диалог, което е повлияло на нормализирането на политическия живот.

Янев заяви, че ако "Български възход“ получи третия мандат, имат ясен план и стратегия как да действат. Той включва разговори с всички политически партии. С тези от тях, с които има съвпадения на приоритети, ще се търси създаване на конструкция, на мнозинство, скрепено с коалиционно споразумение в което ясно са разписани механизмите за вземане на решения както и носенето на отговорност за тях. Едва след това следват разговорите за структура и персонален състав на кабинета.

Лидерът на "Български възход“ коментира и присъединяването ни към Шенген, като заяви, че това е от полза за страната ни и затова трябва да имаме редовен кабинет, който лидерски за застане и да изрази българската позиция в ЕС. Относно предоговарянето на ПВУ Стефан Янев заяви, че е необходимо да аргументираме пред ЕК защо нашият случай е изключителен и да вървим в тази посока. Предоговаляве на плана в частта му за енергетиката е необходимо. За работещите в Маришкия басейн продължаването на работата на въглищните мощности е важно, а самите предприятия трябва да имат яснота докога ще продължат да работят, за да си направят разчети могат ли да се изплатят инвестициите, които биха направили в пречистващи съоръжения.

Илиана Беновска припомни, че през декември БВ са организирали в НС голяма дискусия по тази тема, в която са участвали бизнес, синдикати и неправителствени организации и попита: "Дали планирате сега, ако на вас се падне този мандат, да направите не само срещи с партиите, с които ще търсите коалиционни споразумения по политики и идеи, а да привлечете и по-широк с форум с работодатели, профсъюзи, неправителствени организации и да обсъдят заедно с политиците необходимите за България политики? Стефан Янев отговори: "В този кризисен момент това е напълно логично и потенциално този разговор, който свършихме в края на декември, може би с това завършихме, че подобен форум ще направим потенциално, когато дойде време да се говори за едно бъдещо управление, не в момента на неговото правене или след като бъде направено, това няма голямо значение, но този разговор с бизнеса, с работодателските организации и синдикатите е изключително важен, защото той ни дава ориентирите, как се развива българската икономика, какво е необходимо да се направи!“.