Генерал о.р. Стефан Янев, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти септември 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Ще използва ли генералския си чин в предизборната кампания?

    "Здравейте, г-н генерал от резерва! Непременно искам да напомня това, защото то има значение във вашата биография, има значение и в оценката на хората към Вас! Не на последно място, има още един генерал, това е Бойко Борисов, който напомни за своето генералстване в пост във фейсбук – ГЕНЕРАЛ-ната промяна! Вие ще се възползвате ли от поста си в агитацията по време на изборите?“, попита Беновска. Янев отговори: "Не бих казал! Моето разбиране е, че частите от биографията, независимо, че са публични и известни, те са за съответен период. В момента аз съм излязъл с лицето си пред българските граждани и съм обявил, че играя политическа роля. Така че нека да се концентрираме върху това – какво казваме, какви са посланията към хората, как искаме да спечелим тяхното доверие с идеята, че можем да решаваме проблемите, които са на масата! А не да говорим за минали неща!“.

Готовността и мотивацията му да влезе в политиката.

   "Вие не сте много щедър на публични изяви, доколко сте готов да влезете в политиката?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че готовността е декларирана още преди месеци, които със съмишленици са започнали да изграждат структурите на "Български възход“. Той продължи: "Няма промени в мотивацията! Напротив, колкото повече срещи правя с хората, толкова повече разбирам, че има смисъл от нови лица в политиката и нов начин на правене на политика. Именно този нов начин, по-близо до хората, чуване на техните проблеми!“.

Старта на кампанията на "Български възход“ в село Ключ. Какво е посланието?

    Стефан Янев разказа, че коалиция "Български възход“ са стартирали кампанията си вчера от много точни в България. Започнали са от село Ключ с водосвет, след което са посетили паметника на самуиловите войни. Символиката, която се търси, е, че битката за Беласица, която се е случила преди 1008 години около село Ключ, е времето и мястото, където е бил скършен възхода на Първото българско царство.

   "Извинявайте за въпроса, може да звучи малко невежо, но колко хора знаят това, което говорите?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че се надява повече хора да я знаят. Преди време тя е присъствала в учебниците по история, надява се и сега да е така. Янев припомни кончината на цар Самуил при вида на ослепените му войни и подчерта, че това са уроци от историята, които трябва да помним. "В 21 век ние даваме посланието, че, ако има един момент в историята, когато възходът на тогавашната българска държава е приключил, ние трябва да намерим начин да се изправим и да продължим! Това е силата на човешкия дух, това е силата на традицията на нашите деди, която са ни завещали. Те са падали, но са намирали начин да се изправят и да продължат! Това е нашето верую, че независимо от трудностите ние можем да намерим пътя към онази част от българското общество, които носят таланта, които носят пламъка, отговорността за бъдещето на нашите деца и внуци и заедно да вървим напред за развитието на държавата, за осъществяването на нейните национални интереси, така че да имаме една развита, просперираща България!“, категоричен бе Янев.

Готов ли е да бъде министър-председател?

   "Искам отново да се върнем към НДК и представянето на вашата партия, попитал Ви готов ли сте за министър-председател, да видим какво ми отговорихте!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията при учредяването на "Български възход“ от 19.06.2022 г.:

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано!

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа!

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано!

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално!

Илиана Беновска: Здравейте!

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви!

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент?

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ...

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност?

Стефан Янев: Аз като личност съм готов!

 Беновска попита: "Минаха почти 3 месеца оттогава, промени ли се Вашата готовност да бъдете премиер?“. Стефан Янев отговори: "Не, влизайки в политиката – това е моята заявка! Аз се обръщам към българските граждани и казвам, че предлагам на вашето внимание идеи за решаването на проблеми, които касаят гражданите, бизнеса, това как да структурираме по-добре нашата държава, така че тези решения да бъдат устойчиви и да носят развитие! Да носят успокоение, предвидимост и нормалност и в политическия, и в икономическия живот!“. Той добави, че е и важно как тези послания ще стигнат до избирателите, ПП "Български възход“ не разполага с много големи средства за кампания, прави това, което може. "Ние не сме хора, които можем да се представим по сценарий на Холивуд, да играем театър! Ние играем себе си, аз играя себе си! Това, което съм, аз не мога да бъда по-различен! Хората, с които вървим в тази кампания, до голяма степен са подобни и като характер, и като поведение!“, категоричен бе Янев.

 "Дърпате ме за езика да питам нещо, което нямах намерение да питам, Вас Ви харесва женската аудитория, но Ви напуснаха две доста фрапантни дами!“, продължи Беновска. Стефан Янев отговори, че това си е тяхно решение и не иска да го коментира, още повече, че не знае каква е мотивацията им. Беновска продължи: "Питам Ви за анализ, не за жълта клюка! Какво търсят в политиката повече кандидати за власт? Вие какво търсите?“. Събеседникът ѝ отговори, че анализът е прост. Партиите са свободни сдружения на хора и всеки има право да се присъединява, да си тръгва, да избира в какво да вярва. "Но общото е, че този тип хора, съмишленици, които се събират, опитват се да правят един политически проект – те са обединени от нещо. Те са обединени от убеждението, че могат да допринесат с нещо за общото. Защото в индивидуален план всеки от нас има идея как да структурира живота си, да построи бъдещето си, но въпросът е как заедно можем да се справим по-добре! Това е смисълът на политиката и ние се движим в този ракурс, надявам се успешно!“.

Изтеклата в социалните мрежи комуникационна стратегия на ПП.

"Харесва ми разговора с Вас, става гъвкав! Не сме уговаряли нищо, движим се по това, което се случва! Видяхте ли комуникационната стратегия на ПП?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че е хвърлил бегъл поглед, защото на пръв прочит не е попаднал на много сериозни теми в нея.

   Беновска продължи: "Но аз попаднах на много сериозна тема, заради което сега ще Ви пусна и коментара на седмицата, но преди това да я прочета: "Как ни възприемат хората? Ние сме символът на младостта, промяната, надеждата! Първа точка, лидерите Кирил Петков и Асен Василев – млади, умни, чисти, смели, енергични!“. Както пее Васил Найденов – "А дали е така, кой ще ми каже?““, след което пусна седмичния коментар:

Беновска: Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков! Вярно ли, че Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!

През 2016-та в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава  положителните новини и истории, защото щастието е заразно…

"Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни!“, според Охуд ар Руми.

Кирил Петков бил близък с Лена Бориславова…

Е, и?

Бил женен и имал 3 деца. Чудесно. Това прави ли го "крепостен“ на жена му Линда?! Може да се е влюбил – Кирил в Лена. Може ли?!

Друг един Кирил – Домусчиев – също се влюби.

Разведе се. Ожени се 2-ри път. И има и деца.

И? Грижи ли се за децата си от 1-вия брак? Да.

Защо на Кирил Домусчиев му е позволено да се влюби?

А на Кирил Петков му е забранено да се влюби?

Кирил Домусчиев бил "честен частник“ – както се казваше 90-те години… И милиардер. Официално го обяви американското списание "Форбс“.

Значи, милиардерите имат право да се влюбват?!

Кирил Петков стана политик. Дойде от Harvard. Ако не е ставал за премиер, защо избрахте ПП и него начело на България?! Петков има ли право да се влюби?

Ще напомня за Франсоа Митеран – бившия президент на Франция - 1981 до 1995-а г. Митеран имал извънбрачна дъщеря.

Е, и? Франция и законната му съпруга, и 2-мата му сина посрещнаха новината с уважение. И признаха правото на президента Митеран да се влюби.

Някои викат: Корупция! Кирил Петков дал на адвокатската кантора на Лена "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ пари!

Разследва се. Ще видим подарък за любовта му с Лена ли са, или са си ги изработили. А и Лена. Освен да е любима на Кирил. Има ли право да работи като юрист, каквато е?

Митеран, говори се, че е впрегнал държавен ресурс в обезпечаване живота на дъщеря си Мазарин и майка й Ан Пенжо. И? Корупция! И във Франция…

Има хиляди и в България, и по света – влюбили се. И? Да ги обесим ли?!

Но се сетих за друго. Асен Василев заяви в "Беновска пита“ следното:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

Асен Василев: Абсолютно!

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

Асен Василев: Не!

Илиана Беновска: Защото?

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

Не съм психоаналитик. Но. Кое е естественото?

Кирил да е влюбен в Лена? Или Асен, заради политиката, да няма жена?!

Кирил бил танцувал салса. Ми, браво! Танцува чудесно.

А Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане“ пее в колата воеводската песен "Кога зашумят шумите“.

Ми, браво! Пее чудесно!

А съпартиеца си Цончо Ганев да ми прати, да го науча да пее…

Костадинов пя "Кога зашумят шумите“ и в студиото на "Беновска пита“.

А Асен Василев пя "Хубава, си моя горо“.

Илиана Беновска: Идва ли поколението на младите? Не харесваш Асен Василев и Кирил Петков, критикуваш ги. Вие сте горе-долу връстници.

Костадин Костадинов: Да, набори сме, аз съм набор 1979 г.

Илиана Беновска: Да, идва ли времето на младите? И както ги обвиняваш, че някакъв външен център ги командва, за секунда само да чуем едно изпълнение, патриотично, на Асен Василев в нашия ефир:

Илиана Беновска: Между другото, ще позволите ли, виждам, че имате и поставен глас, винаги съм мислила, че пеете, сега споменахте, че сте пял в хора!

Асен Василев: Да!

Илиана Беновска: Можете ли нещо да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко.

Асен Василев пее  "Хубава си моя горо!“

Илиана Беновска: Поздравления!

Костадин Костадинов: Това беше много добро! Това му се отдава! Имаше и чувство, патос, жестове! Нае се!

лиана Беновска: Нае се, виждаш как влезе в патриотична тема!

Костадин Костадинов: Не, защо да е патриотично? Това е част от нас! Всеки един трябва да е такъв! Какво значи "патриотично“?

Илиана Беновска: Ти, можеш ли да запееш "Хубава си моя горо“?

Костадин Костадинов: Аз мога да запея 1100 други песни!

Илиана Беновска: Хайде!

Костадин Костадинов: Какво да запея?

Илиана Беновска: Каквото искаш. Можеш ли да запееш "1000 пАти, Исусе“, модерната песен?

Костадин Костадинов: Какво е това? Коя е тази песен, за пръв път я чувам?

Илиана Беновска: Страхотна чалга, но това весели!

Костадин Костадинов: Модерна песен? Ти, направо ме уби!

Илиана Беновска: Ти, разбираш ли, че ако накараме някой да запее, сега Асен да не го викаме пак да запее "Хубава си моя горо“, но по-скоро ще ни запеят "1000 пАти, Исусе“! Ти, какво би запял? Спонтанно! Нали си Левски!

Костадин Костадинов: Не, не съм Левски! Аз съм Костадин Костадинов!

Илиана Беновска: Хайде, какво би запял?

Костадин Костадинов: Ами, хайде, да изпеем песента за Костадин, войводата!

Илиана Беновска: Я запей, какво беше?

Костадин Костадинов и Беновска пеят: "Слушай как шумат шумите, буките! Плачат за войводата, капетано !“

Илиана Беновска: Яко!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!

Аз съм Беновска. И питам.

Беновска продължи: "Е, г-н Янев, този бъдещ "министър на щастието“ Ви махна от кабинета си поради различия във възгледите ви за Русия, но не можа да го аргументира, но сега го виждаме в "младежката“ му роля, ако мога така да кажа! Повтарям по техните опорни точки – "ние сме символът на младостта, промяната, надеждата. Млади, умни, честни, смели и енергични“ Видяхте нашия поглед върху тях и не само върху тях, а и върху един от вашите много силни опоненти Костадин Костадинов!“. Стефан Янев отговори: "Първо да кажем за "младите, образованите и надеждата“, за съжаление тези хора по време на управлението си през последните 7 месеца дадоха за пореден път сигнал и възможност хората да се разочароват, защото оценката я дават хората! За пореден път беше загубена надеждата в младите, образованите, тъй като, колкото и да са млади и образовани, колкото и да са успешни в това, което правят и ако са мениджъри на 5 или 10 човека, в един момент да управляваш държава е съвсем различна история! Тази история е свързана с много усилия да се разбере как функционира държавата, да се разбере какви са вътрешните баланси между отделните лостове и възможности за управление на държавата, където те не положиха усилия! Напротив, при кризата с газа, с петрола се намесиха едни посредници, най-вероятно спечелиха много пари. Утре тези пари ще дойдат под формата на инвестиции, ще кажат – имате проблем с топлофикация, ами дайте да я приватизираме! Имате проблем с газопреносната мрежа, ами дайте да я приватизираме! Ще се върнем в онези хубави години 90-те, когато нарекохме приватизацията с разни прилагателни! Дай Боже да не се стига дотам, но се създаде възможност за това!“.

Подаръците.

   Водещата подари на госта си тениската на предаването Harvard law, just kidding: "Запомнете този надпис отдолу just kidding, няма нужда да Ви го превеждам – просто се шегуваме!“. Стефан Янев отговори: "Благодаря! Това не е първата фланелка, която имам от Харвард!“.

   Беновска попита госта си каква ябълка предпочита – червена или зелена? Той отговори – червена.

"Възраждане“ и техните послания.

   "А Костадинов, "Кога зашумят шумите, буките“, този воевода, Бойко Борисов го очаква като свой партньор на второ място!“, продължи Беновска. Янев отговори: "Ако българските граждани така решат – така да бъде! И понеже днес стана едно приятно предаване, хора пеят, хора танцуват, чувам, че пее добре въпросният г-н Костадинов. Оттук нататък по-важно е какво казва на хората, защото лично аз от неговите послания разбирам, че е трудно той да се коалира с някого! Разбирам от неговите послания, че иска да управлява еднолично. Оттук нататък неговите послания говорят за излизане на България от ЕС, което според мен не е здравословно! Точно обратното трябва да бъде, ние можем да се структурираме, да покажем лидерство, да покажем идеи и визии за ЕС. Да се стремим да го реформираме, да стане по-значим и да намери онова място на геополитическата сцена, което заслужава, като продължение на мястото на Европа през вековете!“.

Коалицията, в която "Български възход“ се явява на изборите.

    "Странно нещо, защо Вие се коалирате със Стефан Софиянски?“, попита Беновска. Янев отговори, че не става дума за коалиция, а за споразумение за съвместни действия по време на предизборната кампания. Подобно споразумение има и с АБВ, ЗНС, ПП "Свобода“ и Партия на зелените. Той обясни: "Ние сме в коалиция с тези три партии, те са и наши мандатоносители. С ПП "Свобода“, ЗНС и Партия на зелените сме заедно на изборите и като коалиция сключихме споразумение с другите две партии за съвместни действия!“.

   "Не са ли малко old school?“, попита Беновска. Янев отговори: "Оld school, new school – ще решат българските избиратели! Ние демонстрираме, че сме за обединение на хора с различни идеи, с различна представа и гравитиращи в различен спектър!“.

Русофил ли е?

   "Русофил ли сте?“, попита Беновска. Янев отговори, че е българофил!

Газовата криза.

   "Какво искате да кажете с това, което го оприличих като хайку във вашия фейсбук – "защо тръбата е цяла, защо газът си тече“?“, попита Беновска. Янев отговори: "Точно това, което казах преди малко – младите и образованите бяха на власт, имаха мнозинство в парламента от над 140 души, които бяха анти-"Газпром“ мнозинство. Защо не спряха транзита на газа през България? Защо не намериха солидарно решение с Европа, за да има пределни цени и обща политика по отношение на газа и на петрола? След като излезе това хайку започнахме да чуваме европейски лидери, австрийският канцлер, да говорят точно това. Извинявайте, но мисля, че съм бил на прав път!“.

С кого би се коалирал в парламента?

    "Вие с кого бихте се коалирали, като казвате, че Костадинов не очертава коалиция?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че това е въпрос на разговори. Работа на партиите в парламента е да взаимодействат. "Въпрос на разговори, на идеи и на ценности, които ние изповядваме и дали ще бъдат възприети от другите!“, категоричен бе той.

  "Които вие изповядвате? Напомняте ми за Волен Сидеров в младата му политическа възраст, той заяви на една пресконференция, че тези, които приемат плана "Сидеров“, ще се коалира с тях! Аз на тази пресконференция му казах – малка Ви е лодката, господине! Разбирате ме, и на Вас Ви е малка лодката!“, заяви Беновска. Янев отговори: "Големината на лодката я решават българските избиратели!“.

   "Няма как да стигнете резултата на ГЕРБ, нито на "Възраждане“, нито на ПП, нито на ДПС!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не може да прогнозира при положение, че "Български възход“ са нова партия на терена, все още нямат изградени силни структури. "Нови сме, правим това, което е необходимо, даваме нашите послания и очакваме да видим какъв е отговорът на българските избиратели!“, категоричен бе Янев.

   "От какво най-много се страхувате?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори, че не се страхува! Водещата попита с какво се гордее. Той отговори: "Гордея се с това, което съм, с децата си, с внуците си!“. Беновска попита: "Кое сте, с една дума?“. Янев отговори: "Човек с кариера, с достойнство, който няма какво да крие и от какво да се притеснява!“.

Мечтата му за България.

"Каква е мечтата Ви за България?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Мечтата ми е за развита България, благоденстваща, България да е най-доброто място за живеене, първо за всички български граждани и след това за всички, които искат да дойдат!“.

Кое е първото нещо, което ще направи, ако влезе във властта?

Стефан Янев отговори, че ще пристъпи към разговори и действия за решаване на проблемите на българските граждани. Водещата го помоли да бъде конкретен. Събеседникът ѝ отговори: "Най-напред овладяване на кризата с цените, с доставките, с устойчивостта и предвидимостта за бизнеса, с цената на живота и с инфлацията! Това са много мерки, конкретни отговори в момента по-всеки един не мога да Ви дам, трябва да говорим още поне половин час. С инвестиции, с отваряне на нови работни места, с възможност за повече доставки, по-разнообразни, така че цените да бъдат овладяни!“.

Защо хората да гласуват за "Български възход“?

"Защо хората трябва да Ви се доверят?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Най-вече за това, че говоря истината! И няма да излъжа хората!“. Така завърши разговорът между Стефан Янев и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти септември 2022 г.