Абсолютно прав бях когато заявих, че България трябва да води балансирана политика и доказателствата са налице. Това заяви председателят на партия "Български възход“ ген. Стефан Янев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ако искате доказателства в чисто международен план, вижте интервюто на Кисинджър отпреди една седмица, вижте заявките и на западните лидери буквално отпреди дни. В крайна сметка, ние пред какво сме изправени? Ние сме изправени пред глад и студ поради липса на съответните доставки на газ. И този въпрос трябва да се реши възможно най-бързо. Има различни възможности, в личен план мога да кажа, тъй като отскоро формално съм политик, бил съм експерт, имам достатъчно контакти в чужбина и ще работя за това“, отбеляза Стефан Янев.

Ако продължаваме да се сърдим на "Газпром“, обричаме българския бизнес на колапс, а българските граждани да стоят на студено, допълни Янев.

"При липса на алтернативни доставки ние се отказваме от възможността да ползваме тръбен газ, сякаш се сърдим на "Газпром“, че са направили инфраструктура и са го доставили в различни точки на Европа", посочи лидерът на "Български възход“.

"Някои от европейските страни намериха начин да не се сърдят, ние продължаваме да се сърдим. Какъв е смисълът от това? Ние обричаме българския бизнес на колапс и българските граждани да стоят на студено тази зима ли? Според мен това не е алтернативата и трябва да се търсят решения сега и веднага. Аз просто мога да заявя, че буквано другата седмица тръгвам да търся варианти за решаване на този въпрос“, допълни той.

Внушението, че“ Български възход“ е проект на президента е опит да се руши имиджа на държавния глава, категоричен е Янев. 

Според него, ако някой иска да свърже президента с дадена партия, дали с "Български възход“ или друга, означава, че или търси конфликт с президента, или прави мечешка услуга. По думите му подобен тип развитие на взаимоотношения и даване на етикети, че това е негова партия, не е продуктивно за никого. "Знаем добре, че правомощията на президента са дефинирани от Конституцията и съответно той е деполитизиран в своята дейност. Разбира се, негово правомощие е да дава оценки, да дава напътствия или идеи. В чисто обществен план някой може да разпознае тези напътствия към собствената си партия, но случаят не е такъв", коментира още той.

Евелина БРАНИМИРОВА