"Целта пред "Български възход“ е да намерят правилния подход към хората, към всички български граждани, независимо от разочарованието, което изпитват в момента, от апатията, която е обхванала част от хората. Това разочарование и апатия се дължат на неспособността на политиците да формулират правилните послания, да намерят пътя към българските граждани, на неспособността да се обърнем към нашите вътрешни проблеми. Разбира се това, което казах в речта, да намерим онези малки, прагматични стъпки, които дават перспектива, които са разпознаваеми от всички български граждани, че това е пътят, по който трябва да вървим! Знаем старата китайска мъдрост, че дългият път започва с малки стъпки. Въпросът е тези малки стъпки да бъдат в правилната посока. Това е целта ни, това ще бъде в основата на нашата предизборна платформа и посланията, които ще отправяме към българските граждани!“.

Така отговори лидерът на ПП "Български възход“ Стефан Янев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която, след като пусна запис от декларацията на БВ в последния ден на 48 НС, попита: "Това ще залегне ли и във вашата предизборна платформа, вашите срещи с избирателите? Ще съумеете ли със същата страст, със същите аргументи да мотивирате повече българи да гласуват за вас?“.

Стефан Янев обясни, че "Български възход“ ще се яви като партия, а не като коалиция на предсрочните избори, защото търси пътя на себеутвърждаване. Освен това регистрацията на партията в съда не е била готова, за да се явят като партия на предходните избори. На досегашните коалиционни партньори ще бъде предложено партньорство и участие в листите, но не под формата на коалиция.

На въпроса на водещата как се чувства като политик, Янев отговори така: ""Имал съм професионална кариера, имал съм политическа кариера като назначен министър-председател, имал съм възможност да се запознаят с държавата, нейните проблеми, нейните възможности в дълбочина. Тоест имам опит и в професионално, и до известна степен в политическо отношение! Правенето на нова партия, започването от нулата, търсенето на съмишленици, на хора, които приемат идеята, искат да горят с тази идея и да участват в създаването на тази партия е едно ново предизвикателство! Но мисля, че това е честният начин пред българските граждани, пред всички наши сънародници да кажем – така се прави!“.

"Добрите“ и "лошите“? Ахмед Доган преди 13 години каза – защо трябва да се делим на "добри“ и "лоши“? Трябва да се упътим натам, накъдето казвате и Вие – просперитета на България, нашата родина! Доган говори и за "Герои-спасители“! Кои са "добрите“, с които Вие мислите, че можете евентуално в 49 НС да съставите един какъвто щете, да не го формулирам, експертен, национално отговорен или какъвто и да било кабинет?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че "добрите“ са винаги тези, които

целеустремено, съзнателно искат да работят, да създават блага! Да създават условия за правила и контрол за тяхното изпълнение.

Стефан Янев заяви, че основните предизвикателства пред следващото управление са свързани с овладяването на инфлацията и високите цени. Необходима е помощ за малкия и среден бизнес, както и за малките населени места. "Всичко това е част от солидарността, ние трябва да разбираме, че сме заедно! Не е въпросът да търсим различията, кой не ни харесва, кой какви различни политически убеждения има и да търсим разделение по линията – ами той вече е бил с някого, сега трябва да го махнем! Трябва да търсим професионализма, тежестта на всеки един специалист на съответното място!“, категоричен бе Янев.

"Ще Ви питам лично Вас, можете ли да кажете – Аз, Стефан Янев, поставям националните интереси на България над своите лични?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Даже мисля, че съм го доказал! Бих могъл да бъда много по-полезен за себе си, ако не се занимавам с политика. Затваряме тази тема, няма да говоря за себе си. Но аз съм го показал, аз съм го правил и ще продължа да го правя! Защото смятам, че това е правилното! Защото смятам, че всеки един от нас, получил своето развитие до известна степен в живота си по начина, по който е вървял – идва момент, в който трябва да даде повече от това, което е получил! А аз съм получил много, аз съм получил всичко от държавата! Аз съм бил държавен човек, така ми е минал животът! Служил съм на тази държава на различни позиции, придобил съм много знания и опит, които искам да споделя! Това е, което предлагам!“.