Ние, избирателите, трябва да се замислим защо допускаме такъв политически елит. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

"В няколко поредни парламента виждате какво ниско ниво на доверие имаме към институцията", допълни той.

По думите му трябва да отчетем въпроса защо точно тези хора избираме. "Трябва да се замислим върху избирателната система: необходима ли е такава избирателна система, не трябва ли да се потърси начин, по който да избираме по-добре. И аз имам идея", заяви Софиянски.

Служебният министър-председател в периода 12 февруари 1997 – 21 май 1997 г. разказа и спомени от събитията, които разтърсваха държавата в този период.

"Личните ми спомени не бяха в никакъв случай приятни. Не говоря за времето, в което се ангажирах с правителството. Говоря за януари месец, в който особено 11 януари, нощта пред парламента, беше нещо ужасно, защото видях българи срещу българи. Старах се да направя каквото мога, бях цяла нощ на площада. Мисля, че дори успях да предотвратя няколко сблъсквания", спомня си Софиянски.

По думите му влизането в парламента, трошенето, "всичко беше много тежък спомен".

"Не обичам да си спомням за тази дата. След това обаче като че ли нещата се катализираха. Тука трябва да оценим и изключително разумното поведение на социалистическата партия и разбира се огромната роля на президента Стоянов, който встъпи в длъжност и някак си внесе една стабилизация. Каквото и да вече напрежението тогава, този речник, който чуваме днес, който е дори далече от нормалния български речник, тогава го нямаше. И все пак се постигна съгласие. Тогава ме помолиха да се ангажирам, аз бях кмет, взех си отпуск. 99 дни беше мандатът на служебното правителство. И работих заедно с колегите, и мисля, че успяхме да успокоим нещата", коментира Стефан Софиянски.