Стефан Балабанов, ВМРО пред Илиана Беновска в "Беновска пита – Радио К2“ на 10 септември 2022 г. 

https://youtu.be/7CNU8EY4DDM 



Може ли ВМРО отново да управлява България?

"Намираме Ви в Пазарджик, където сте първи в листата на ВМРО! И така, ВМРО иска, но и може ли да управлява България?“, попита Беновска. Стефан Балабанов отговори: "ВМРО иска да управлява България! И ВМРО преди две години доказа, че може да управлява България?“.

"После протестирахте по някои неща, налагаше се вашият лидер да ходи със синя каска при Бойко Борисов.

Коалицията наистина е била трудна, но е постигнала доста неща! Изпълнили са това, което са обещали на гражданите.

Мигрантската криза.

Вие бяхте заместник-министър на МВР, да Ви попитам по темата за мигрантите. Оказа се, че те могат да преминават границата както им дойде наум, свободно, артистично, да си заснемат клипове, българи да ги трафикират, полицаи да са замесени! Как става това?

Причините се крият в неглижирането на проблема и липсата на адекватни действия през последната година и половина. Границата е била пробита на доста места, в същото време няма никаква поддръжка. "Предишното ръководство на МВР изчегъртваше непрекъснато кадри! Въобще нула внимание към тази тежка криза. И сега виждаме как министър Демерджиев се мъчи човекът нещо да направи, виждаме, че има някакви успехи! Дано да продължи в същия дух!

Двете момчета в Бургас, много ми е тежко да говоря по тази тема, които загинаха, за да спрат автобуса с огромно количество мигранти – дали някой им е дал разпореждане да си жертват живота?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че никой не им е дал такова разпореждане. И тук грешката е на оперативните дежурни, които следят действията на автопатрулите. А те са хора с голям опит и би трябвало да им дадат разпореждане в обратна посока – да си пазят живота. "По-добре да бяхме пропуснали този автобус, все някъде щяхме да го спрем, отколкото да загубим живота на тези две млади, хубави момчета.

Необходимостта от промени в Закона за МВР.

Не трябва ли тогава да се направи една инструкция – да, защитавайте законността, борете се за ред, но не с цената на живота си, ако това не е животоспасяващо, а в случая не е било?

Според него е дошло времето полицаите да имат малко повече правомощия по Закона на МВР. "Неизбежна самоотбрана се тълкува така витиевато от адвокатите, че нашите момчета, дори когато се налага, не смеят да извадят оръжието! Трябва да бъде записано точно, ясно и категорично кога може да се стреля, по кого може да се стреля! Какви са тези витиевати текстове в закона аз не мога да разбера! Да вземем пример от други държави, имат си прекрасни закони, там не смеят полицаите да ги приближат на 2 метра, а тук ги бият, обиждат, щяха да ги палят пред парламента, заляха ги с боя! 100 души пострадаха, потърсиха лекарска помощ и накрая няма виновни! Набиха едно момче зад колоните – половината полицаи бяха изгонени, половината наказани. Журналистите само това показваха и само това коментираха! А че пострадаха 100 души за дена нощ – никой не обърна внимание! Така че промени в законодателството трябва да има!

Сигурността по пътищата.

Ние сега изведнъж открихме колко пияни и дрогирани карат! Ами те са си карали така и преди. Не ставам адвокат на ПП и Бойко Рашков, но не е от тяхното правителство

Този проблем може да се реши с въвеждането на специална трафик полиция. Необходими са немаркирани автомобили на полицията, оборудвани с всички средства за видеозапис, за проба за алкохол и наркотици, които да се включват анонимно в движението, да заснемат нарушенията и да спират водачи на място, като им отнемат свидетелства или спират коли от движение, в зависимост от тежестта на нарушението. "Ние с Младен Маринов този процес го започнахме, даже бяхме обявили обществена поръчка за такива автомобили. Подготвихме и промени в законодателството, защото видеозаписът трябва да има доказателствена стойност в съда. Но ковид кризата ни затисна, не можахме да направим обществено обсъждане, просто времето не ни стигна! Това работи в Румъния! Какво пречи да го въведем и ние сега тук?

Преди няколко дни станах участник неволно в една верижна катастрофа, внезапно спря първият и оттам нататък няколко коли се ударихме. Направиха ни алкохолна проба, понеже хората бяха много спокойни, полицаите също, аз попитах – защо не ни пробвате за наркотици? Настъпи доста дълго мълчание и тогава ми обясниха полицаите, че много бил сложен тестът. Така ли е?

Наистина е така, освен това в МВР постоянно липсват материали за такива тестове.

Когато Вие бяхте заместник-министър, ние като медия бяхме намерили начин, искахме да снабдим министерството с тестове за наркотици. И се оказа, че ние нямаме право да дарим на МВР. Ами ние не ви даряваме нещо да ви подкупим, нали?

Балабанов отговори, че първо държавата трябва да осигури тези неща и след това да се мисли за дарения. Той беше категоричен, че за такива материали, свързани със сигурността, е недопустимо да няма средства. Той добави, че през последната година и половина не е чул и за нито една разбита група за разпространение на наркотици. ГДБОП трябва да пресече каналите през България и да залови основните играчи в тази схема.

Сигналът срещу МЕТ.

"Вашият лидер обяви в студиото, и ние имаме участие като медия в подтикването му да се сезират органите за фирмата за внос на газ, МЕТ, на Йоцов, бившият шеф на "Булгаргаз“. Какво става с това производство?“, попита Беновска. Балабанов отговори, че няма информация, но преди няколко дни министър Демерджиев се е изпуснал в телевизионно предаване, че са замесени висши политици.

Приоритетите на ВМРО в енергетиката.

Стефан Балабанов заяви, че първият приоритет на ВМРО, ако влезе във властта, е да направи национален търг за доставка на газ. Няма да идеологизират проблема, а ще го държат на икономическа основа. Той попита какъв е проблемът и "Газпром“ да е доставчик на газ, ако цената е изгодна. "Така че това ще направим – евтин газ за българите и ще подпишем дългосрочен договор за минимум 15 години, както направи Орбан в Унгария! Преди това трябва да се запазят слотове, но това е работа на икономическото министерство, а не както сега, пристигнаха два танкера от САЩ и понеже няма къде да ги разтоварят, ги продахо на чужди фирми!“, категоричен бе той.

Вторият приоритет е цената на тока. Балабанов попита как така имаме ядрени реактори и произвеждаме с тях много евтина енергия, а българите плащат толкова големи сметки?  

"Да Ви подсетя и за поразиите, които направи Борислав Сандов, като се опита да затвори въглищните централи! В момента ги отварят навсякъде!“, припомни Беновска.

Балабанов заяви, че първият проблем е, че ще лишим над 12 000 души в старозагорско от работа, както и голям брой съпътстващи производства. Водещата припомни, че "Брикел“ снабдява с ток София.

Интегрирането на ромите.

В нашето общество има една социална група, която ние непрекъснато се стараем да ограмотим и да я научим да работи! Едни им казват роми, други им казват цигани. Произходът на думата е гръцки, асинганос означава недосегаем, а защо недосегаем – когато са се появили тук в нашите региони, те не са вярвали в нищо, "недокоснати от Бога“ значи! Така са ги наричали и няма нищо срамно да ги наричаме така! На който му бъде предложена работа в бюрото по труда и той откаже – спираме му социалните помощи! Откъде накъде тези хора ще живеят на гърба на всички нас? Второ – женят ги на 13-14 години, бабата и прабабата са на по 40 години. Докога ще продължи това? Това нещо ще бъде криминализирано! Защото в Конституцията пише, че образованието е задължително до 16 години. Който не пуска детето си да учи и го жени малолетно – ще бъде съден и трябва да лежи в затвора. Това е важен приоритет, защото касае проблем, който ни е затиснал – демографската криза!

Привличането на етническите българи от диаспората.

Стефан Балабанов обясни също така, че ВМРО ще засили привличане на етнически българи в България. "Ще ги оземляваме с безплатна земя, ще им помагаме, като не плащат данъци няколко години, докато се замогнат. Знаете ли, че сега ги взимат в армията в Украйна с приоритет?“, попита той.

Да Ви припомня и помощите на Орбан за младите, които обаче са завършили средно образование и работят не в сивата икономика.

В миналия парламент ние от ВМРО направихме една хубава стъпка в тази област, данъчни облекчения за първо дете 450 лева, за второ 900 лева и за трето 1300 лева. И сега младите семейства тази година започват да се ползват от тази хубава стъпка, която направи ВМРО! Общо взето това ще правим. Ние не обичаме да пишем платформи, програми, които са неразбираеми. Да направим 5 неща, но да са стойностни и хубави!“.

Така завърши разговорът между Стефан Балабанов и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 10.09.2022 г.