Граждански организации, членуващи в Коалицията за живот без тютюнев дим и членове и симпатизанти на “България без дим" поемат на гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България, съобщиха организаторите на инициативата. По този повод от 11.00 часа в пресклуба на БТА в София ще се проведе и пресконференция на тема "Стартира гражданска мисия за преодоляване на тютюневия гнет над българите“.

В рамките на мисията доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще посетят щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие срещу тютюневия “гнет". Пътищата за преодоляването на сериозните проблеми, свързани с тютюневата зависимост, включват: активни превантивни и информационни действия на държавата, затваряне на пробойните в действащите ограничения за употребата, рекламата, спонсорството и промоцията на тютюневите изделия, еманципиране на държавата от хватката на тютюневите гиганти.

По време на пресконференцията участниците в мисията ще представят маршрута й и ще докажат, че преодоляването на тютюневата зависимост съответства на декларираните цели на всички политически партии.

Участниците настояват България да се присъедини към световното движение “Генерация без тютюн!".

38 % от българите плащат своя тежък дан на тютюневата зависимост. Той се измерва със загуба на 22 000 български живота годишно, с всички трагични последствия за близките и обществото и рекордни нива на заболявания, предизвиквани от тази зависимост.

Участници: д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим; д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение "България без дим"; Павел Антонов, PhD, - управляващ редактор, фондация "БлуЛинк".