При нашия анализ се виждат ясно всички задължителни съставки на пране на пари и на корупция. Това каза директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев  в предаването "България, Европа и светът на фокус“ по радио "Фокус" относно годишния мониторингов доклад на Антикорупционния фонд (АКФ) върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта.

"Не забравяйте, това е тъжното, че културната традиция на румънските елити е романска, тя е инспирирана от френската култура, френското право, италианската култура, латино културата. Там реално никога не е имало и 20% от това сляпо русофилство, с уважение към Русия и руския народ и култура, каквото е имало тук. Това е много голяма разлика и се отразява на всичко. Децата се възпитават по друг начин, студентите имат други вярвания, идеали, нагласи. Тук всичко беше под едно такова сталинистко ренде прекарано, когато аз бях млад, после вече някакви други деривати на болшевизма и затова ние сме много окепазени интелектуално. И това трябва да се реновира, но не знам дали ще намери сили българският народ да го направи", изтъкна той относно множеството осъдителни присъди в Румъния.

"Важна е причината, защо сега някак си излиза на бял свят, най-големият симптом е, че медиите всеки ден вече говорят за това нещо. Искам да кажа съвсем отговорно, че в почти всички медии съвсем доскоро имаше забрана, имаше омерта да не се говори за тези работи. Никакви магистрати, хеле пък Гешев, никакви Пеевски, и никакъв Бойко Борисов - нищо. През това време, обаче кое е хубавото? Трупат се, трупат се едни файлове, да речем откъде да започнем - “Барселонагейт". Ние имаме, да не кажа голяма дума, но поне от 3-4 години напълно ясна представа, че в този казус се съдържат, при нашия анализ се виждат абсолютно ясно, дори няма нужда да си юрист, всички задължителни съставки на пране на пари, на корупция и т.н. Ние знаем кои са главните действащи лица. Там има една топ фигура от миналото, която е в българската енергетика, има двама известни, много известни български спортисти", поясни Станкушев.

Ива Дойчинова