Тази година на литературния и кинофестивал "Синелибри“ ще бъдат представени ленти от Венеция и Кан. Това съобщи журналистът Станислава Айви в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Синелибри“ е забележително културно събитие в българския календар, което започва на 6-ти и приключва на 29-ти октомври.

Жаклин Вагенщайн се грижи за селекцията на филмите, поясни Айви. Филмът "Клети Създания“ на Йоргос Лантимус открива фестивала в петък, на 6 -ти октомври. В лентата участват още Ема Стоун и Уилям Дефо. "Дворецът“ на Роман Полански също е част от селекцията и ще се излъчи на 20-ти октомври, каза още Станислава Айви.

Журито има тежка задача – да избере между 11 филма, които се състезават в категорията "Пълнометражен филм“. Едно българско участие тук е лената "Чума“ на Иван Владимиров.

Зрителите ще могат да се насладят на френски, италиански, датски филми. "Плитката“ е много интересна история за съдбата на три жени, добави Айви. Програмата е разнообразена и от гала събития между различните прожекции. В тях ще участва Майк Дауни, председател на Европейската филмова академия, който ще представи книгата си "Златото на Истрия“ на 10-ти октомври.

Два семинара ще бъдат посветени на хората, които желаят да се запознаят по-отблизо с дебрите на киното. Един от тях е "Неизгубени в превода“ на 22-ри октомври и ще бъде воден от проф. Христо Кафтанджиев. Той ще анализира преводи на литература във филмов текст. Следва работилницата на Христо Христозов, наречена "Метаморфозите в киноиндустрията“ и посветена на маркетинга и мениджмънта в киното.

"Предстои много любопитен разговор – "Процесът на невъзможната метаморфоза“, воден от актьора Вилиан Гешев, Лиза Боева и Александра Александрова. Те ще говорят за литературните връзки между "Писмо до баща ми“ и "Метаморфозата“, които вдъхновяват актьора и режисьор Ованес Торосян да създаде пиеса. Ицко Финци също ще се включи в дискусията“, даде допълнителни подробности за програмата на фестивала Айви.