Станислав Владимиров, кмет на Перник, БСП - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 8. 10. 2022 г.

Какви решения трябва да вземе БСП, за да тръгне нагоре?

"С голямо вълнение и очакване посрещам следващия гост, Станислав Владимиров, кмет на Перник, и то спечелил своята победа сам и убедително! И то не заради партийната си принадлежност, а заради личностните си качества! Извинявайте, че Ви давам тази оценка! Предстои оттук да отидете и на пленум на БСП, където трябва да се обсъжда евентуално промени в ръководството, да се изразя деликатно, или разговорно – иска се оставката на вашата председателка Нинова. И разглеждане на въпроса за вашия низходящ път в политиката напоследък, след изборите!“, посрещна своя гост водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров заяви, че наистина предстои много важен момент за БСП. Той беше категоричен: "Може да се окаже исторически, защото БСП в по-слаба форма, в по-лоша ситуация – поне аз не я помня! Ситуацията е много деликатна и аз не съм сигурен, че само с оставката на г-жа Нинова можем да решим едни проблеми, които се трупат вече от години. Трябва да има много радикални промени в нашата партия, ако искаме да сме значими, да зависи нещо от нас, а не просто да съществуваме под една или друга форма. Трябва да се промени изцяло организацията на работа в партията, структурата по места. Ние сме с организационен формат, който не е съвременен и функционален. Единственото правилно решение е да отидем на бърз конгрес, където да променим и организационно, и политически нашата партия! Трябва да излязат нови хорат отпред, трябва да се върне колективното ръководство, но не само декларативно! Защото се вижда, че лидерският подход на работа в нашата партия води само надолу! Голяма грешка беше прекият избор, сега берем плодовете. Капсулирането на лидера ни и обграждането с хора, които не са от нашата кръвна група, около нея се навъртат съветници, особено единия, който го изгониха заради некадърност от президентството, които наистина водят партия ни към катастрофа!“.

"Казвате "лидерски подход“, извинете, но не сте ли много щедър в квалификацията? Е ли Корнелия Нинова лидер?“, попита водещата Илиана Беновска. Станислав Владимиров отговори, че се опитва да бъде деликатен и културен, защото, когато някой в БСП се опита да назове нещата с истинските им имена, той или бива изключван, или върху него се хвърля помия.

"Нека да напомня Вашата сага, когато станахте кмет, тогава, не е само моя преценката, Корнелия Нинова се уплаши от Вас! Заговори се, че Вие ще сте следващия председател на БСП. Тя направи всичко възможно, когато Вие спасявахте Перник от водната криза и тогава Ви помагаше и тогавашния министър-председател Бойко Борисов, да Ви деквалифицира партийно, ако да се изразя така! Така ли беше?“, продължи Беновска.

Станислав Владимиров отговори, че когато един човек започне да се страхува от своя екип, от другарите и съратниците си, той със сигурност не е лидер. Той продължи: "Аз в Перник съм се обградил с екип, който е много можещ, много подготвен! В дадени моменти те показват качества, които не само не трябва да ме притесняват, а да ме радват, че съм се обградил с наистина подготвени и силни личности! Това е лидерството! Когато отстраняваш всеки, който може да мисли различно, да дава много по-точни преценки за ситуацията, се получава това, което се получи в нашата партия!“.

Има ли амбиции да оглави БСП?

"Имате ли амбиции да оглавите БСП?“, попита Беновска. Кметът на Перник отговори, че няма такива амбиции и го е заявил много отдавна. Ако имаше партийни амбиции, нямаше да се кандидатира за кмет на Перник.

"Но не Ви ли е жал за тази партия, нали сте потомствен социалист?“, продължи Беновска. Владимиров отговори, че дава всичко от себе си Перник да се развива и хората го усещат. Амбицията му е да развива своя град. "Аз мога да помагам на своята партия, но не мога да дам цялата си енергия и цялото си време за развитието на БСП! И не знам защо, някои хора или са се уплашили, или ме считат за конкурент за каквото и да било, при условие, че аз съм казал в каква посока искам да се развивам. Но тъжното е, че БСП се лиши от много силни фигури, които внасяха тази палитра, която ни правеше различни като партия. В момента ние нито сме интересни, нито сме важни, нито зависи нещо от нас!“.

Отнемането на част от лявото пространство от ПП.

Станислав Владимиров заяви, че ПП отдавна са заели голяма част от лявото пространство, въпреки че декларират, че са десни. Това, което те са предложили като програма, се припокрива в голяма степен с посланията на БСП. И в един момент БСП стават излишни.

"Това е пасивно – "в един момент ставаме излишни“! Ами не ставайте!“, обърна се към госта си Беновска.

Решението му да напусне НС на БСП.

Станислав Владимиров заяви, че още преди месеци е подал заявлението си за напускане на БСП и това не е било негово емоционално решение. Той продължи: "Досега НС на БСП не счете за нужно да ме освободи и това може да е последният ми Национален съвет, ако наистина не видя, че има разум в този уж колективен орган. Аз нямам място в уж колективен орган, който отдавна не функционира! Защото, ако днес трябва да слушаме поредните безумни анализи, това нито е интересно на аудиторията, на българските граждани, нито вече е интересно на самата партия! Единственото решение, което трябва да вземем е отиване на бърз конгрес и радикална промяна във функционирането на БСП! Иначе аз просто нямам място там, да си губя времето и да отнасям поредните приятелски и другарски подхвърляния от хора – няма смисъл да си го причинявам! Прекалено много работа имам в Перник!“.

"Но вие позволихте присвояване на една историческа партия – партията на Благоев!“, отбеляза Беновска. Станислав Владимиров отговори, че според него прекият избор на

председател е било голяма грешка. За съжаление БСП е попаднала в ръцете но човек, който няма потенциала да използва тази огромна власт.

Лидерството в БСП.

"Може ли да назовете подходящия лидер, тук беше председателят на ПЕС Сергей Станишев, той бе по-рано и председател на БСП. Сега престава да бъде председател на ПЕС, връща се в България. Аз не на шега го попитах дали ще става отново лидер на БСП. Той избегна отговора. Но номинирайте Вашия личен кандидат?“, попита Беновска. Станислав Владимиров отговори, че би било грешка просто да се смени една личност с друга. По-добре е да се върви наистина към колективно ръководство. Формата трябва да се изчисти на конгреса. Необходима е промяна на устава. "Ако тръгнем да сменим една личност с друга, пътят, по който вървим, това е пътят на СДС, ще продължаваме да го вървим! Аз казах, не става дума само за отстраняването на Нинова. Става дума за една по-различна организираност на нашата партия. И за мен това е работещият формат. И в този формат бих помагал. В друг формат – просто ще си стоя редови социалист в Перник, ще си плащам членския внос и ще бъда полезен колкото мога на моята партия, но много повече на моя град!“, категоричен бе кметът на Перник.

Решаването на водната криза в Перник и проблемът с бездомните кучета.

"Когато станахте кмет на Перник, трябваше да се справите с водната криза и успяхте! Да Ви сигнализирам, писаха ми хора, като видяха, че ще участвате, за бездомни хора в квартал "Проучване“!“, продължи Беновска. Владимиров отговори, че водната криза наистина е била голямо изпитание и голям шанс за Перник. Тогава се е видяло, че местна и национална власт могат да работят в една посока. И когато се обединят усилия, резултатите могат да бъдат видими и много бързи. За кратко време са изпълнени различни проекти, като подмяна на подземна инфраструктура и Перник е показал, че може да отскочи много бързо в развитието си. Той продължи: "Това е много важен тест за всички политици, да намерят първо допирните точки, по които могат да вървят заедно и след това разделителните линии! За съжаление на национално ниво това почти не го виждаме. Все повече омраза, все повече отрицание, все повече егоизъм и егоцентризъм, което е пагубно за нашата държава!“.

Станислав Владимиров обясни, че в Перник е направена много хубава програма за намаляване на популацията на бездомните животни. Други общини също копират този модел. Това е много деликатен и чувствителен проблем. Рецептата е дадена от неправителствени организации, които оказват голяма помощ в Перник. Започнала е масова кастрация и популацията на бездомните животни значително е намалена. Приютът е разширен, много животни са били осиновени. Това е пътят, по който трябва да върви всяка една община. "Големият проблем обаче е, че съседни общини, като виждат, че в Перник има кой да обгрижва тези животинки, ни снабдяват с нови и нови бездомни кучета. Тук трябва да има единен подход на национално ниво!“, категоричен бе кметът на Перник.

Случаят със сградата на Минната дирекция в Перник.

"Да продължим по една друга тема, Вие заявихте, че няма да оставите така нещата, ще поискате помощ и от МС, очаквате помощ лично от служебния министър-председател

Гълъб Донев и от президента Радев, става дума за това, че един архитектурен шедьовър, сградата на Минната дирекция в Перник е обявена за публична продан!“, продължи Беновска. Станислав Владимиров заяви: "Сутринта, когато ми изратиха заявлението на Агенцията по приходи се почувствах много глупаво! Няма семейство в Перник, което да не е свързано с тази сграда, исторически! Тя е архитектурен шедьовър с материали, внасяни от чужбина, сега тези фабрики ги няма. Тази сграда и мината са давали в голяма част от историята на България голяма част от нашия БВП. Мината е изплащала репарации след войните и ще е много глупаво, ако с лека ръка ние започваме да продаваме паметта си и историята си! Няма как да оставя това да се случи! 5000 подписа се събраха в Перник за един ден. За десетина дена аз мисля, че ще надскочи многократно. Аз ще внеса тази подписка в МС и в Президентството, защото мисля, че най-бързият вариант е целеви средства, които да се отпуснат на община Перник да участваме във въпросния търг и след това те ще отидат пак в държавата. просто държавата ще ги премести от единия в другия си джоб. Това е най-чистото и най-безболезненото решение в момента! Това е пътят и аз ще го извървя другата седмица!“.

Подаръкът.

Беновска се обърна към госта си: "Желая Ви успех, ще се опитам да разведря атмосферата с нашия шеговит подарък от миналия сезон. Подарявахме на "харвардците“ тениски HARVARD LAW, JUST KIDDING, "просто се шегувам“. Така че Ви я подарявам, за следващите избори ще измислим за Вас тениска и се надявам перничани да не се пошегуват с Вас!“. Събеседникът ѝ отговори: "Аз се надявам политическата класа преди всичко да има разум и по-малко шеги, защото тези шеги ни излизат доста солено в последно време!“. Така завърши разговорът между Станислав Владимиров и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 8.10.2022 г.