Бизнесът е наясно от ползите от приемането на страната ни в еврозоната. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на "Фокус“ Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара. Позовавайки се на тяхно годишно проучване, очакванията на бизнеса са положителни за еврото. "На 56% от анкетираните са положителни, и нарастват спрямо предходната година. Ползите са изключително много. Мисля, че бизнесът е наясно от ползите от приемането ни в еврозоната. Може би трябва да се обясни допълнително на гражданите за евентуални рискове“, обясни той.

Станислав Попдончев коментира и нагласите за месечните възнаграждения. Работодателите не са против повишаването на минималната работна заплат, уточни той. "Още миналата година за първите 6 месеца с над 10% бяха коригирани възнагражденията в икономиката, най-вече за частния сектор“, припопмни той.

Според него въпросът е, че начинът, по който това се прави, е порочен. "Това дава възможност и много други въпроси от социалния диалог да бъдат решавани чрез законодателство в Народното събрание, което не е добър подход“, убеден е Попдончев.