Ние отново влязохме във война на страната на губещата страна. Нашата политическа прослойка просто е купена много отдавна и само изпълнява. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ международният анализатор д-р Станислав Бачев.

"За мен това е долнопробен театър, който се играе от едни случайни и бездарни политици, които в момента играят не за българската публика, а играят за овациите на своите покровители. България няма собствена воля, тя е инструмент на чужда политика. Няма никакво значение дали властта в България е служебна или редовна, тъй като резултатите от решенията са едни и същи. Ние нагазихме дълбоко в това блато, което сами изкопахме. И с всяко едно решение на служебното правителство, което е функция на политиката на президента и всяко решение на Народното събрание, ние газим все по-дълбоко“.

Нашият служебен министър на отбраната, докато беше в Киев, в същото време Зеленски беше транспортиран до Вашингтон, поясни Бачев. "А пък още по-фрапантният пример е, че още през пролетта на 2022 г. украинският посланик знаеше точните бройки на военната техника в състава на българската армия, а това по принцип е информация, която е класифицирана и въобще да не е в полето на информация на нито един чужд посланик. Ние сме свидетели на един театър. Не знам дали се осъзнава абсурдът или парадоксът, че пари за военна техника за чужда държава има, а за всичко останало ние трябва да събираме пари от капачки и т.н. И въпросът е къде е държавата за своя собствен народ. Т.е. аз стигам до извода, че тези хора, българската политическа прослойка не живее с разбирането, че техните деца, техните внуци ще останат тук, защото най-вероятно са подсигурени навън или са много подсигурени тук. Това няма как да не води до гняв, а този гняв се пренася върху хората“.

Обаче външният аспект, който се разиграва като процес в международната среда, от зависи съществуването на настоящата политическа класа в България, даже нейното физическо оцеляване, смята Бачев . "От решенията, които ще бъдат взети именно от САЩ и Русия, когато седнат да се договарят. Но докато се стигне до тези преговори, ескалацията тепърва предстои, включително в 2023 г. Това означава, че блоковете на противопоставяне, вече са изцяло изградени и ние сме твърдо и агресивно позиционирани срещу блока срещу Русия, Китай, Иран и другите държави, които по същество на практика променят устоите на международната система или казано по-популярно на световния ред“.

В момента Русия има стратегическото военно превъзходство срещу всяка друга държава в света с изпращането на фрегатата, въоръжена с ракети "Циркон“, обясни Бачев. "В тази нова епоха важи старото правило – ако не използваш силата на предимството, когато го имаш, то със сигурност няма да го използваш, когато се наложи. Войната на практика е продължение на политиката с други средства, тя е политически акт от началото до края.“