Сергей Станишев направи заявка, че се завръща в БСП, за да я направи по-силна и фактор, който задава дневния ред на страната. В Берлин се провежда конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а след 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оттегли официално от поста президент на ПЕС. Наследи го бившият премиер на Швеция Стефан Льовен, който бе и единствен кандидат.

Станишев отказа открито да заяви бъдещата си роля в БСП, но подчерта пред журналисти, че БСП трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила. 

Станишев посочи проблемите в БСП, но и своята визия за развитието на левицата. От думите му стана ясно, че остава дълбоко ангажиран с бъдещото на партията, на която бе най-дългогодишен лидер.

"Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна ще го правя. Ако искате моя лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е "по-добър" или "по-голям" от нас. Това е унизително положение за БСП и, ако БСП е достатъчно голяма и силна, и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки", изтъкна той.

Част от визията му за развитие на БСП включва принципите, които е изповядвал в ПЕС, съобщи БНР.

"Ние в БСП тези принципи не работят – нито имаме вътрешен диалог, а имаме постоянно караници, нито има диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция", смята той.

Сергей Станишев заяви, че не е лице на вътрешната опозиция в БСП, а загрижен за бъдещето на левицата. "Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи."