"Мисля, че можем да разкажем света, Европа и България през 2023 чрез думата "ИЗБОРИ“. Ще има предизборни кампании, политизиране на теми, невзети решения от страх от предстоящия вот, понякога отлагане на реформи заради срещата с избирателите пред урните. Наближаващите избори ще обуславят средата и поведението на политическите играчи в САЩ, в Европа и в България.“ Така евродепутатът Сергей Станишев започна анализа си при откриването на годишната му среща с българските медии. В началото на годината по традиция той прави обзор на изминалата и прогноза за предстоящата от гледна точка на важни политически събития в света, в Европа и в България.

"В САЩ и в Европа предстоят избори през 2024 г. – президентски и европейски. В този смисъл, 2023-та ще е предизборна година и в нея ще се очертаят основни позиции и битки в надпреварата за съответния вот. В САЩ предстои да видим кой ще дръзне да се кандидатира, а Европа трябва да реши каква ще бъде нейната бъдеща роля с оглед на войната, инфлацията, зелената трансформация и продоволствената сигурност", отбеляза Станишев.

"В момента държавата е без лидерство, защото всички партии правят сметки как поемането на отговорност за съставянето на кабинет ще се отрази на резултата им на местните избори. Тоест, разсъждават конюктурно", посочи той.

"Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. В този смисъл шансовете за съставяне на кабинет са 50/50. И забележете, зависят от ГЕРБ", поясни Станишев.

А заслугата затова е на "Продължаваме промяната“. Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа. ГЕРБ изглеждаше трайно победен и поставен в изолация. Имаше ясно разделение на партии на промяната и такива на статуквото. Три избора по-късно формацията се чуди кого да прибере в предизборна коалиция, за да може аритметичният сбор да доведе до по-голям резултат от този на ГЕРБ.

"Партиите вече са в предизборна кампания и започна лансирането на популистки тези – двата референдума – за президентска република на Слави Трифонов и против еврото на "Възраждане“.

Партиите у нас са най-големите виновници за поставянето изобщо на темата за промяна на държавното устройство. С бездействието си, с невъзможността си да сформират управляващи мнозинства и да гарантират държавното управление, те направиха допустима тази мисъл.